GRADONAČELNICA SARAJEVA

Benjamina Karić: Organizirati prijem povodom godišnjice napada Hamasa u Sarajevu je provokacija gradu koji je preživio najstrašnija stradanja

Osjećam obavezu da javno osudim bilo kakav čin koji jednostrano prikazuje patnje jednog naroda, dok se paralelno ignoriše genocid u Gazi, dodala je

Facebook

N. H.

prije 8 sati 46 minuta

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je u objavi na društvenim mrežama osudila prijem koji se održava povodom godišnjice Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra prošle godine.

- Iz medija sam saznala da Ambasada Izraela u našem Sarajevu namjerava organizovati izložbu i prijem povodom 7. oktobra i terorističkog akta Hamasa.

Osjećam obavezu da javno osudim bilo kakav čin koji jednostrano prikazuje patnje jednog naroda, dok se paralelno ignoriše genocid u Gazi i tragedija koju palestinski narod prolazi.

Izrael je, nakon napada, odgovorio ubijanjem preko 41.000 ljudi, uključujući žene, djecu, starije i nemoćne, dok su milioni ljudi raseljeni.

Ubijanje nedužnih civila, bez obzira na to s koje strane dolazilo, mora se osuditi, ali organiziranje ovakvih događaja, dok se trenutno dešavaju nebrojene ljudske tragedije u Gazi, predstavlja moralni paradoks i šalje poruku indiferentnosti prema nevinim žrtvama. U najmanju ruku je to provokacija gradu koji je preživio najstrašnija stradanja, kakvo je naše Sarajevo.

Umjesto toga mnogo je potrebnije pozvati na zaustavljanja nasilja, pružanje humanitarne pomoći i obnovu mira.

Pozivam one koji su odlučili ustupiti prostor u ovu svrhu da preispitaju svoju odluku! - navela je Benjamina Karić u objavi.

Podsjećamo, nerezidentna ambasadorica Izraela za BiH Galit Peleg zakazala je prijem u hotelu u utorak 15. oktobra

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.