SUD BIH

Zločini u Vlasenici: Nakon godinu dana još nema datuma nastavka suđenja Manetu Đuriću i ostalim

Iz Suda BiH navode da su od zdravstvene ustanove u kojoj se liječi Đurić zatražili dodatne informacije o toku liječenja

Mane Đurić i Miroslav Kraljević. BIRN

BIRN

prije 8 sati 42 minute

Sud Bosne i Hercegovine još nije donio odluku o nastavku suđenja protiv Maneta Đurića i ostalih, koji se terete za zločine počinjene u Vlasenici, iako su vještaci medicinske struke utvrdili da je sposoban pratiti suđenje jednom mjesečno u trajanju od dva sata, saopćeno je za BIRN iz Suda Bosne i Hercegovine.

Iz Suda BiH navode da su od zdravstvene ustanove u kojoj se liječi Đurić zatražili dodatne informacije o toku liječenja, koje su relevantne za donošenje odluke o eventualnom razdvajanju postupka u odnosu na njega.

Sposoban pratiti suđenje

Na statusnoj konferenciji, koja je početkom septembra održana na Sudu BiH, razmatran je nalaz i mišljenje vještaka medicinske struke, prilikom čega je istaknuto da je Đurić sposoban pratiti suđenje jednom mjesečno u trajanju od dva sata, s obaveznom pauzom između, u trajanju od 15 minuta.

Vještaci su zatražili i mišljenje konzilija doktora bolnice u Zvorniku, gdje se Đurić nalazi na liječenju. Tada su rekli da je neophodno od njegovog doktora dobiti mjesečni hodogram liječenja i u skladu s tim planirati suđenje.

Posljednje ročište u ovome predmetu održano je u oktobru prošle godine, iznošenjem iskaza svjedoka Tužilaštva BiH.

Đurić je u februaru 2018. optužen s Radenkom Stanićem, Miroslavom Kraljevićem i Goranom Garićem za progon bošnjačkih civila u Vlasenici – protivpravnim zatvaranjem, ubistvima, seksualnim zlostavljanjima, mučenjima, nestancima i drugim nečovječnim djelima počinjenim tokom 1992. i 1993. godine.

Predmeti spojeni

Prema optužnici, Đurić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti u Vlasenici, Stanić komandir, Kraljević komandir specijalnog voda, a Garić policajac.

Postupak protiv Đurića razdvojen je u septembru 2019. godine zbog zdravstvenih razloga, da bi u martu 2021. predmeti ponovo bili spojeni, nakon što je isti tim vještaka – ljekari Pašović, Beganović i Đonović-Omanović – zaključio da je optuženi sposoban pratiti suđenje, prenosi BIRN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.