OBRATIO SE KLAUDIJI TANER

Pismo ministrici odbrane Austrije: Helez izrazio žaljenje zbog neprimjerenog gesta kadeta OS BiH

Čak sam i tokom susreta sa reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem razgovarao o tome, rekao je Helez

Helez: Uputio pismo Taner. Fena / Screenshot

Alen Bajramovic

prije 7 sati 50 minuta

Ministar odbrane BiH Zukan Helez uputio je pismo ministrici odbrane Austrije Klaudiji Taner (Tanner) u kojem izražava žaljenje zbog postupka kadeta Oružanih snaga BiH tokom nedavno održane ceremonije u Bečkom Novom Mestu. 

Radi se o kadetu koji je pred početak svečanosti povodom završetka studija na Theresian Military Academy u Viner Nojštatu (Wiener Neustadt), najavio kako neće pružiti ruku ministrici Tanner, jer to nije u skladu s njegovom vjerom. 

On je isključen iz ceremonije, ali su mediji ovakav gest prenijeli kao skandal bosanskog kadeta u prijateljskoj zemlji.

- To je njegovo pravo, ali poručujem svim budućim vojnicima, ako se neka vjerska ubjeđenja kose sa propisima koji su na snazi i pravilima ponašanja, ja ih molim da se ne prijave. 

Ako znaju da će raditi nešto što dira u njihova vjerska osjećanja molim ih da se prijave za neke druge poslove – kazao nam je ministar Helez.

Dodaje da je riječ o kadetu sa dobrim ocjenama, ali da je napravio gaf zbog kojeg je izrazio žaljenje.

- Ja niti bilo ko drugi ne može utjecati na postupke pojedinaca, ali je to neuobičajeno. Čak sam i tokom susreta sa reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem razgovarao o tome. 

Vjerski propisi i običaji kod nas u BiH, bez obzira je li to u OS BiH ili negdje drugo, ne zabranjuju muškarcu da ženi pruži ruku – ističe Helez.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.