"DANI JABUKE"

Oko 100 izlagača na sajmu u Goraždu: Hrana nikad neće biti jeftinija nego što je sad

U prvih šest mjeseci imali smo izvoz poljoprivrednih proizvoda od 550 miliona, a uvezli smo 2,4 milijarde

S manifestacije  - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6
Alen Bajramovic

prije 7 sati 45 minuta

U Goraždu je otvorena 20. jubilarna privredno – kulturna manifestacija "Dani jabuke". 

U prostoru Sportske dvorane “Mirsad Hurić” svoje proizvode predstavlja oko 100 proizvođača iz oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije i agro – turizma.

Tokom svečanosti otvaranja goste su pozdravili predsjednik Udruženja “Dani jabuke” Mirsad Hubanić, gradonačelnik Goražda Ernest Imamović i premijer BPK Goražde Edin Ćulov, koji je i otvorio manifestaciju.

- Vanjskotrgovinski bilans BiH je jako negativan. U prvih šest mjeseci imali smo izvoz poljoprivrednih proizvoda od 550 miliona, a uvezli smo 2,4 milijarde. To je frapantan i jako poražavajući podatak, ali u isto vrijeme i ohrabrujući, na način da ovaj debalans moramo nadomjestiti. 

Da se proizvođači udruže, moderniziraju, da ih zaštitimo i da im pomognemo na svaki način, a sa komšijama iz Srbije i Crne Gore proizvođači iz ovog dijela BiH nastupe na trećim tržištima – kazao je Nihad Bajramović, sekretar VTK BiH.

- Živimo u vremenu gdje se jasno mora reći – hrana nikad neće biti jeftinija nego što je sad, a sve je manje ljudi koji se bave proizvodnjom. PPF vam stoji na raspolaganju sa svim kolegama i resursima koje imamo, da bismo bili bolji i mi, i vi – istakao je Muhamed Brka, dekan Poljoprivredno – prehrambenog fakulteta iz Sarajeva.

U okviru trodnevne manifestacije bit će održana i brojna stručna predavanja, kviz znanja za učenike škola iz BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, a najuspješnijim izlagačima bit će dodijeljene plakete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.