ČITA SA ZADOVOLJSTVOM

Profesor Fočo uputio čestitku povodom rođendana "Avaza": Bili ste i ostali svjetlo u tunelu mraka neistina

Vi ste list koji je bio i ostao otvoren za kritičko, ali i drugačije mišljenje od vladajuće armade

Profesor Salih Fočo. Facebook

Alen Bajramovic

jučer

Profesor Filozofskog fakulteta UNSA Salih Fočo uputio je čestitku povodom 29. rođendana "Dnevnog avaza". 

Uvažena redakcijo, sa posebnim zadovoljstvom Vam čestitam godišnjicu Vašeg i našeg stalnog izlaženja dnevnog lista "Dnevni avaz".

Kad se pojavio ovaj list mnogi su mislili da će biti kratkog dometa i daha, kao što su mnogi listovi dnevni i sedmični u tim danima i mjesecima nastajali i nestajali.

Međutim, Vi slavite 29 godina što je za jedan dnevni list izuzetno veliki jubilej, pogotovu ako imamo u vidu zemlju kao što je BiH i koja je u tranziciji i gdje se promjene odvijaju dinamično pa i tragično. Vi ste uspjeli oblikovati javno mijenje u duhu stvarnog izraza i htjenja Vaših čitatelja u teškim vremenima u kojima je istina bila vizija, a laži i obmane društvena i politička realnost. Jednostavno rečeno, bili ste svjetlo u tunelu mraka neistina i obmana favorizovanih od političkih, nesposobnih centara, koji su za svoje promašaje i nesposobnost nerijetko krivili medije i sa njima se pokušavali obračunati ne birajući sredstva i metode.

Niste se povinovali političkim pritiscima i mešetarima, kojih je ne malo bilo u vašoj burnoj novinarskoj profesiji. Ne treba zaboraviti i činjenicu da je veliki broj vaših novinara stradao, doživio različite političke, pravne neugodnosti i procesuiranja, javne osude i različite pritiske i blamaže.

Mnogi su Vam predviđali finasijski i svaki drugi krah, međutim prevarili su se, Vi ste uspjeli nadvladati mnogobrojne nedaće u korist svojih čitalaca i dobrobiti BiH.

Preživjeli ste mnogobrojne montirane afere direktne i indirektne pritiske sa ciljem da vas se ušutka i ugasi, najčešće od nesposobne vlasti. Ostali ste ustrajni, borbeni, otvoreni za drugačija mišljenja i u korist naroda BiH.

Vi ste list koji je bio i ostao otvoren za kritičko, ali i drugačije mišljenje od vladajuće armade koja je svoje stavove glorifikovala nerijetko do besmisla. I što je akademsku javnost motiviralo za suradnju sa vašim listom ogleda se u činjenici da ste bili otvoreni i za teorijska gledišta i stavove gdje su angažirani intelektualci mogli svoje ideje i stavove plasirati širokoj čitalačkoj publici. Bezbroj je priloga i rubrika bilo posvećeno ne samo informativnoj sferi, već prije svega teorijskim stavovima i mišljenjima ljudi koji su imali što reći i svoje stavove učiniti, putem Vašeg medija javnim.

U želji da nastavite njegovati kritički duh i plasirati istinu, ma kakva ona gorka i teška bila, želim Vam uspjeh u daljem radu, i da dočekamo pedesetu godišnjicu Vašeg izlaženja - poručio je Fočo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.