KO JE JAMIO

Državi milijarde KM prihoda, narodu mrvice: U novčanicima građana propuh

Čak 721 milion KM više u odnosu na isti period 2023. godine. Očigledno je da mi, kroz uvoz koji imamo, stvaramo lažnu sliku da smo uspješni poreznici

Rast prihoda posljedica je i poskupljenja. Facebook

Alen Bajramovic

prije 7 sati 17 minuta

Za devet mjeseci ove godine Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH prikupila je 8,49 milijardi maraka, što je za 629 miliona KM više nego u istom periodu 2023. Samo u septembru prikupljeno je 989 miliona KM indirektnih poreza.

Devet mjeseci

U periodu januar–septembar privredi su vraćene 1,52 milijarde KM, a 6,97 milijardi KM transferirano je državnim institucijama, entitetima i Brčko distriktu BiH, koji su na raspolaganju imali čak 721 milion maraka više u odnosu na isti period 2023. godine.

Tako je za finansiranje državnih institucija raspoređen iznos od 762 miliona KM, FBiH je dobila 3,8 milijardi, RS 2,1 milijardu, a Brčko distrikt 214 miliona maraka.

Nema hrane

Zanimljivo je da su rekordni prihodi od PDV-a ostvareni u periodu pada industrijske proizvodnje i izvoza iz BiH.  

- Indirektni porezi se najbrže sakupljaju na uvozu, jer, kad neko nešto uvozi, on odmah mora platiti sve dadžbine. Očigledno je da mi, kroz uvoz koji imamo, stvaramo lažnu sliku da smo uspješni poreznici. Ustvari, vrijednost uvoza raste, jer nemamo ni dovoljno hrane u lošoj godini za poljoprivredu. Osim toga, rast prihoda posljedica je i poskupljenja, pa imamo najefikasniji sistem naplate poreza koji ide u prilog državi, ali stanovništvu ne - kaže ekonomski stručnjak profesor Željko Rička.

Bh. vlasti se, uprkos rekordnim prihodima, dodatno zadužuju, što je pokazatelj dezorganizacije države

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.