KONFERENCIJA ZA MEDIJE

"Pod lupom" objavila preliminarnu ocjenu izbornog dana

Koalicija „Pod lupom“ ocjenjuje da je na 97,9% posmatranih biračkih mjesta pilotiranje novih tehnologija uspješno provedeno

Konferencija za medije. "Pod lupom"

S. S.

prije 7 sati 20 minuta

Preliminarna ocjena izbornog dana za Lokalne izbore 2024. godine Koalicije „Pod lupom“ je da je izborni dan na najvećem broju biračkih mjesta protekao u skladu sa izbornim pravilima.

Procesi uređenja i otvaranja biračkih mjesta, zatvaranja biračkih mjesta, kao i pakovanja izbornog materijala, protekli su bez značajnijih razlika u odnosu na prethodne izborne cikluse.

Proces glasanja na regularnim biračkim mjestima gdje se nisu pilotirale nove tehnologije je ocijenjen lošije u odnosu na prethodne izbore, sa značajnim povećanjem broja slučajeva porodičnog glasanja, zloupotrebe pomoći pri glasanju i glasanja bez propisne identifikacije birača. Posmatrači su se u većoj mjeri žalili da ne mogu nesmetano pratiti proces glasanja (na 7,4% BM) i uložili su skoro 4 puta više primjedbi na proces glasanja u odnosu na prethodne izbore (na 13,3% BM).

Proces brojanja glasova na biračkim mjestima bez elektronske identifikacije i skenera bio je lošiji u odnosu na prethodne izbore sa mogućnošću uticaja na izborni rezultat na 3,8% posmatranih biračkih mjesta.

Koalicija „Pod lupom“ ocjenjuje da je na 97,9% posmatranih biračkih mjesta pilotiranje novih tehnologija uspješno provedeno. Proces glasanja na biračkim mjestima gdje se identifikacija birača vršila putem elektronskih uređaja, a glasalo putem skenera glasačkih listića protekao je bolje u odnosu na regularna biračka mjesta. Tako je broj biračkih mjesta na kojima se dešavala nepropisna identifikacija birača za skoro duplo manji na pilot biračkim mjestima u odnosu na regularna biračka mjesta, a broj slučajeva zloupotreba pri glasanju manji za petinu.

Prostor za unapređenje implementacije novih tehnologija se vidi u dodatnoj edukaciji birača za glasanje putem novih tehnologija, dodatnom testiranju novih tehnologija u realnim uslovima, te dodatnoj edukaciji izborne administracije za pravilno sprovođenje procesa glasanja putem novih tehnologija.

Koalicija „Pod lupom“ zabilježila je 161 teže kršenje izbornih pravila, od kojih bi dio mogao imati uticaj na izborni rezultat na pojedinim biračkim mjestima. Broj težih kršenja izbornih pravila je povećan u odnosu na prethodne Opšte izbore 2022. godine. Radi se o slučajevima onemogućavanja posmatranja, nedostatka izbornog materijala, te nepravilnostima pri procesu glasanja poput porodičnog glasanja, zloupotrebe pomoći pri glasanju, fotografisanja glasačkih listića, nepravilnog pečaćenja glasačkih listića, izdavanja većeg broja glasačkih listića od potrebnog, propustima u radu biračkih odbora, kao i ugrožene tajnosti glasanja. Posebno zabrinjavaju evidentirani slučajevi nezakonitih pritisaka na birače. Dodatno, zabilježeno je i 36 slučajeva kršenja izborne šutnje koji se odnose na vođenje izborne kampanje na društvenim mrežama uprkos jasnim zabranama.

Zabilježeni slučajevi kršenja izbornih pravila, kao i izolovani incidenti, zahtijevaju ozbiljnu analizu i mjere prevencije u budućnosti.

Izlaznost na Lokalnim izborima 2024. godine

Prema podacima Koalicije „Pod lupom“, izlaznost na Lokalnim izborima 2024. do 19:00h je 47,1% (sa marginom statističke greške od +/- 1,26% na intervalu od 0.95 procentne tačnosti). Izlaznost na izborima manja je za 2,9% u odnosu na prethodne Lokalne izbore 2020. i Opće izbore 2022. godine.

Postoji nekoliko faktora koji se moraju uzeti u obzir a koji bi mogli imati uticaja na manju zabilježenu izlaznost:

• Integritet Centralnog biračkog spiska (CBS) je narušen, te CBS nije javan, a broj registrovanih birača za glasanje konstantno raste.

• Na 303 biračka mjesta gdje je testirana elektronska identifikacija birača politički subjekti nisu mogli manipulisati biračkim spiskom i izlaznošću.

Posmatranje novih tehnologija na biračkim mjestima

Na dan održavanja Lokalnih izbora 2024. godine provela su se 4 pilot projekta uvođenja novih tehnologija na 458 biračkih mjesta i u 24 osnovne izborne jedinice:

Autentifikacija birača i transmisija rezultata (tzv. EU pilot) Sprovedena je na 165 biračkih mjesta u 10 osnovnih izbornih jedinica i to: Stari Grad Sarajevo, Domaljevac-Šamac, Tešanj, Doboj, Bijeljina, Trebinje, Gradiška, Goražde, Sanski Most i Zvornik.

Optički skeneri i automatsko prebrojavanje glasačkih listića (tzv. USAID pilot) Sprovedeni na 145 biračkih mjesta u 6 osnovnih izbornih jedinica i to: Vogošća, Mostar, Tuzla, Visoko, Stolac, Novi Grad i Prijedor.

Biometrijska identifikacija i autentifikacija birača (tzv. OSCE pilot) Sproveden na svim biračkim mjestima u Brčko distriktu BiH.

Video nadzor na biračkim mjestima (tzv. CIK pilot) Sproveden na 10 biračkih mjesta u 5 osnovnih izbornih jedinica i to: Zenica, Centar Sarajevo, Banja Luka, Istočno Novo Sarajevo i Vlasenica.

Koalicija „Pod lupom“ je na izborni dan pratila implementaciju autentifikacija birača i transmisije rezultata, optičke skenere i automatsko prebrojavanje glasačkih listića i biometrijsku identifikaciju i autentifikacija birača. Od 448 biračkih mjesta, Koalicija „Pod lupom“ je rasporedila svoje posmatrače na 298 biračkih mjesta.

Koalicija „Pod lupom“ ocjenjuje da je na 97.9% biračkih mjesta pilotiranje novih tehnologija uspješno urađeno. Na svega 2.1% biračkih mjesta zabilježeno je da se odustalo od upotrebe nove tehnologije i vratilo na primjenu dosadašnjeg načina glasanja.

Otvaranje biračkih mjesta i pokretanje novih tehnologija

U prvim satima po otvaranju biračkih mjesta, na skoro svim biračkim mjestima oprema je funkcionisala i proces glasanja se odvijao neometano. Izuzeci su jedno biračko mjesto u Doboju gdje nije radila elektronska identifikacija birača što je kasnije popravljeno, te dva biračka mjesta u Tuzli gdje nisu radili skeneri glasačkih listića, na kojima je glasanje nastavljeno bez opreme.

Na skoro svim biračkim mjestima nova tehnologija koja se pilotira pravilno je postavljena i pripremljena za korištenje na biračkim mjestima. Izuzetak je 1.3% biračkih mjesta.

Također, na skoro svim biračkim mjestima je bio prisutan operater za nove tehnologije, koji sada uz članove biračkog odbora također mora doći sat vremena prije otvaranja biračkog mjesta i testirati novu tehnologiju i postaviti je za korištenje. Izuzetak je 1.3% biračkih mjesta.

Ono što bi dodatno trebalo unaprijediti jeste edukacija birača za glasanje pomoću novih tehnologija jer na 12.9% biračkih mjesta nije prikazano uputstvo koje objašnjava kako se koristi tehnologija koja se pilotira.

Nove tehnologije i glasanje

Na većini biračkih mjesta proces glasanja sa upotrebom novih tehnologija se odvijao neometano. Posmatrači na terenu su dali i svoju procjenu o problemima sa kojima se birači susreću pri korištenju novih tehnologija, te su naveli da su nove tehnologije na manjem broju biračkih mjesta da se proces odvija sporije ili da postoje određeni prekidi u radu.

Tamo gdje su primijenjeni skeneri, skeniranje oba glasačka listića u od trenutka pristupa skeneru do završetka procesa, trajalo je u prosjeku 44.9 sekundi.

Tamo gdje je primijenjena elektronska identifikacija, u prosjeku 11 birača nije uspješno identifikovano na prosječnu izlaznost od 322 birača (3.4%).

Završni procesi na biračkom mjestu

Na većini biračkih mjesta elektronski transfer rezultata je uspješno urađen. Na 11.8% biračkih mjesta je bilo problema sa elektronskim transferom rezultata.

Tamo gdje su bili skeneri, prosječno trajanje transfera rezultata za oba nivoa vlasti bilo je 92.6 sekundi.

Na 9.1% biračkih mjesta predsjednik biračkog odbora nije obavijestio sve prisutne da je izvršen elektronski transfer rezultata glasanja upotrebom nove tehnologije.

Na 11.9% biračkih mjesta nova tehnologija koja se pilotira nije ugašena i onesposobljena za daljnje korištenje.

Na 3.7% biračkih mjesta nova tehnologija koja se pilotira je ponovo upaljena.

Prvo testiranje PVT-a za Skupštinu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine

Paralelno brojanje glasova (PVT - Parallel Vote Tabulation ), ponekad nazivano i brzim brojanjem, je dokazana metodologija koju koriste nestranački građanski posmatrači kako bi nezavisno provjerili zvanične rezultate izbora. PVT se zasniva na sistematskoj procjeni procesa glasanja i brojanja glasova. Za razliku od izlaznih anketa, PVT ne pita građane kako su glasali, već se oslanja na obučene posmatrače koji prikupljaju podatke na biračkim mjestima. Koalicija „Pod lupom“ je koristeći ovu metodologiju radila PVT za Skupštinu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Cilj je da se za Opće izbore 2026. godine pomoću ove metodologije koja je uspješno testirana na Lokalnim izborima 2024. godine, koristi PVT za izbore u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine.

Pristup posmatrača biračkim mjestima

Posmatrači su neometano pristupili većini biračkih mjesta na koja su bili raspoređeni. Na samom početku su zabilježeni sporadični slučajevi sa problemima u pristupu koji su blagovremeno otklonjeni. Zabilježeni su i pojedinačni slučajevi sa problemima u praćenju izbornog procesa na nekolicini biračkih mjesta.

Nažalost, iz izbornog ciklusa u izborni ciklus ponavlja se da CIK BiH ili lokalne izbore komisije ne dostavljaju spiskove posmatrača biračkim odborima zbog čega se posmatrači Koalicije „Pod lupom“ susreću sa izazovima u pristupu biračkim mjestima zbog proceduralnih propusta. To se dogodilo ove godine na Ilidži, u Olovu, Vogošći, Kalesiji, Trebinju, Prijedoru i Banjoj Luci. Iako Koalicija „Pod lupom“ kontinuirano ukazuje na ovaj problem, on se ponavlja već deset godina i ugrožava izborne posmatračke misije.

Otvaranje i uređenje biračkih mjesta

Otvaranje biračkih mjesta je proteklo otprilike jednako kao i na prethodnim izborima. Na biračkim mjestima gdje se pilotirala nova tehnologija, otvaranje biračkih mjesta je kasnilo u odnosu na regularna biračka mjesta (5.6% pilot biračkih mjesta u odnosu na 2% regularnih biračkih mjesta).

Na 9.6% biračkih mjesta svi članovi biračkog odbora nisu bili prisutni na biračkom mjestu u 06:00h.

Na 3.1% biračkih mjesta nešto je nedostajalo od osjetljivog izbornog materijala.

Na 0.7% biračkih mjesta nije izvršeno ručno brojanje glasačkih listića prije otvaranja biračkog mjesta.

Na 0.2% biračkih mjesta nije bila osigurana tajnost glasanja.

Na 2.9% biračkih mjesta nije bila vidno istaknuta lista svih članova biračkog odbora sa nazivom političkog subjekta kojem pripadaju što je protivzakonito.

Na 1.4% biračkih mjesta postoji sumnja da su predsjednici i zamjenici predsjednika u biračkim odborima stranački ljudi što je protivzakonito.

Na 1.1% biračkih mjesta postoji sumnja da je bilo trgovine mjestima u biračkim odborima između političkih subjekata.

Procjena je da 23% biračkih mjesta nije prilagođeno osobama sa invaliditetom koje koriste kolica ili druga pomagala.

Na 2% biračkih mjesta, tj. u krugu od 50 metara od lokacije biračkog mjesta nalazila su se obilježja ili plakati političkih subjekata, vjerski simboli ili oznake koje mogu imati diskriminatorno značenje.

Na 1.8% biračkih mjesta glasačka kutija nije pokazana prazna i potom zapečaćena prije otvaranja biračkog mjesta.

Većina biračkih mjesta je otvorena na vrijeme. 22% biračkih mjesta je otvoreno sa neznatnim kašnjenjem do 15 minuta, a 2% sa kašnjenjem većim od 15 minuta.

Proces glasanja

Proces glasanja na regularnim biračkim mjestima gdje se nisu pilotirale nove tehnologije je ocijenjen lošije u odnosu na prethodne izbore, sa značajnim povećanjem broja slučajeva porodičnog glasanja, zloupotrebe pomoći pri glasanju i glasanja bez propisne identifikacije birača. Posmatrači su se u većoj mjeri žalili da ne mogu nesmetano pratiti proces glasanja (na 7,4% BM) i uložili su skoro 4 puta više prigovora na proces glasanja u odnosu na prethodne izbore (na 13,3% BM).

Proces glasanja na biračkim mjestima gdje se identifikacija birača vršila putem elektronskih uređaja, a glasalo putem skenera glasačkih listića protekao je bolje u odnosu na regularna biračka mjesta. Tako je broj biračkih mjesta na kojima se dešavala nepropisna identifikacija birača za skoro duplo manji na pilot biračkim mjestima u odnosu na regularna biračka mjesta, a broj slučajeva zloupotreba pri glasanju manji za petinu.

Na 3.6% biračkih mjesta zabilježene su nepravilnosti pri procesu glasanja (npr. jednoj osobi se izdaje više istih glasačkih listića, jedna osoba glasa više puta, jedna osoba glasa u ime druge osobe)

Na 2% biračkih mjesta zabilježeno je otvoreno nagovaranje da se glasa za određenog političkog subjekta, dok su na 4 biračka mjesta zabilježeni pritisci na birače (Bijeljina, Banja Luka, Tešanj, Kalesija). I na jednom dodatnom biračkom mjestu u Stocu gdje su testirane nove tehnologije.

Glasanje bez provjere propisanih identifikacionih dokumenata zabilježeno je na 6.8% biračkih mjesta. (1 do 10 slučajeva ove vrste izborne nepravilnosti)

Birači su vraćeni sa biračkog mjesta zato što nisu bili na Izvodu iz CBS-a na 49.8% biračkih mjesta (1-10 slučajeva). Na 1.1% biračkih mjesta primijećeno je više od 10 slučajeva ove vrste propusta.

Slučajevi porodičnog glasanja zabilježeni su na 51.6% biračkih mjesta (1-10 slučajeva nepravilnosti), dok je na 1.4% biračkih mjesta zabilježeno više od deset slučajeva ove vrste nepravilnosti.

Jedna osoba pružala je pomoć većem broju birača da glasaju u kabini na 29.3% biračkih mjesta (1-10 slučajeva ove vrste nepravilnosti), dok je na 4 biračka mjesta bilo više od 10 slučajeva ove vrste nepravilnosti (1 regularnom i 3 gdje se testiraju nove tehnologije).

Birači koji su koristili pomoć drugog lica pri glasanju imali su dokaz, odnosno potvrdu da im je pomoć pri glasanju neophodna na 91.9% biračkih mjesta. Na ostalima nije, ali birački odbor može omogućiti glasanje ukoliko procijene da osoba nije sposobna sama glasati.

Fotografisanje glasačkih listića je zabilježeno na 13.5% biračkih mjesta.

Indicije o organizovanom transportu birača na biračko mjesto zabilježene su na 2.3% biračkih mjesta.

Tajnost glasanja je ugrožena na 4.7% regularnih biračkih i na 6.7% biračkih mjesta gdje su se testirale nove tehnologije.

Na 7.4% redovnih biračkih mjesta, posmatrači nisu mogli neometano posmatrati izborni proces.

Primjedbe od strane posmatrača su uložene na 13.3% regularnih biračkih mjesta i 14% biračkih mjesta gdje se testiraju nove tehnologije.

Zatvaranje biračkih mjesta

Zatvaranje biračkih mjesta je proteklo bez značajnih razlika u odnosu na prethodne izbore. Značajno više kašnjenja u zatvaranju je zabilježeno na pilot biračkim mjestima (8.3% pilot biračkih mjesta u odnosu na 0.9% regularnih biračkih mjesta).

Većina biračkih mjesta je zatvorena na vrijeme. 11.3% biračkih mjesta je zatvoreno sa neznatnim kašnjenjem do 15 minuta. 0.9% biračkih mjesta je zatvoreno u periodu između 19:16h i 20:00h. Većini glasača koji su se zatekli u i ispred biračkog mjesta u 19:00h omogućeno je da glasaju, izuzev na 4.1% biračkih mjesta. Na 1.6% biračkih mjesta, omogućen je ulazak na biračko mjesto nakon njegovog zatvaranja.

Završni procesi na biračkom mjestu

Proces brojanja glasova na biračkim mjestima bez elektronske identifikacije i skenera bio je lošiji u odnosu na prethodne izbore sa mogućnošću uticaja na izborni rezultat na 3,8% posmatranih biračkih mjesta.

U procesu pakovanja izbornog materijala nije bilo značajnijih nepravilnosti u odnosu na prethodne izbore ili na pilot biračkim mjestima u odnosu na regularna biračka mjesta. Ono što zabrinjava je što kopije sa rezultatima glasanja (tzv. žute kopije) nisu postavljene ili su nečitke na čak 23% posmatranih biračkih mjesta, što je značajan porast sa 16,7% u odnosu na prethodne izbore.

Brojanje glasova za (grado)načelnike

Na 3.8% biračkih mjesta neiskorišteni i oštećeni glasački listići nisu upakovani u koverte i spremljeni sa olovkama (koje nisu crvene boje) u zaštitnu vreću.

Na 3.8% biračkih mjesta nakon otvaranja glasačke kutije na stolu na kojem se broje glasovi nalazio se štambilj ili olovka.

Na 0.5% biračkih mjesta proglašavanje nevažećih listića nije urađeno u skladu sa propisima CIK-a.

Na 3.8% biračkih mjesta listići iz kutije nisu imali štambilj i potpis člana biračkog odbora kako je propisano.

Postoje sumnje da je na 0.5% biračkih mjesta prilikom brojanja glasova bilo dopisivanja glasova na glasačke listiće.

Na 1.4% biračkih mjesta posmatrači nisu bili u mogućnosti neometano pratiti proces brojanja glasova za gradonačelnike.

Brojanje glasova za vijeće/skupštinu

Na 4% biračkih mjesta neiskorišteni i oštećeni glasački listići nisu upakovani u koverte i spremljeni sa olovkama (koje nisu crvene boje) u zaštitnu vreću.

Na 3.5% biračkih mjesta nakon otvaranja glasačke kutije na stolu na kojem se broje glasovi nalazio se štambilj ili olovka.

Na svim biračkim mjestima proglašavanje nevažećih listića obavljeno je u skladu sa propisima CIK-a.

Na 2.6% biračkih mjesta listići iz kutije nisu imali štambilj i potpis člana biračkog odbora kako je propisano.

Postoje sumnje da je na 0.7% biračkih mjesta prilikom brojanja glasova bilo dopisivanja glasova na glasačke listiće.

Na 1.4% biračkih mjesta posmatrači nisu bili u mogućnosti neometano pratiti proces brojanja glasova za gradonačelnike.

Pakovanje izbornog materijala

Na 2.7% biračkih mjesta uočene su nepravilnosti kod pakovanja izbornog materijala.

Na 0.5% biračkih mjesta svi članovi biračkog odbora nisu potpisali Obrazac brojnog stanja i obrasce sa zbirnim rezultatima.

Na 1.7% biračkih mjesta žute kopije obrazaca sa zbirnim rezultatima nisu vidno istaknute, dok na 21.3% biračkih mjesta, one su istaknute ali su nečitke.

Prijave građana

Koalicija „Pod lupom“ je na izborni dan zaprimila 67 prijava građana koje se odnose na kršenje izborne šutnje, pritiske na birače (kupovinu glasova, nagovaranje na glasanje), ugroženu tajnost glasanja, žalbe na proces glasanja, stranački propagandni materijal oko biračkih mjesta, porodično glasanje, umrle na biračkim spiskovima, itd.

Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ čestita svim građanskim i nestranačkim posmatračima i posmatračicama izbornog procesa na uspješno obavljenom poslu i zahvaljuje im se na izuzetnom angažmanu i doprinosu nezavisnoj posmatračkoj misiji te slobodnim i poštenim izborima u Bosni i Herecegovini.

Koalicija „Pod lupom“ koju čini 49 organizacija civilnog društva aktivno je radila na organizaciji posmatranja izbornog procesa u cijeloj Bosni i Hercegovini povodom Lokalnih izbora 2024. godine, te čestita svim organizacijama na uspješno realiziranoj posmatračkoj misiji koja je počela znatno ranije. Svaka od ovih organizacija je doprinijela zaštiti izbornog procesa u svojoj lokalnoj zajednici i postavila temelje za održivo nezavisno praćenje izbora u budućnosti.

Hvala medijima na profesionalnom izvještavanju, kontinuiranoj podršci aktivnostima Koalicije „Pod lupom“ i radu na povećanju transparentnosti u izbornom procesu i njegovom unapređenju.

Zahvaljujemo se i većini aktera izbornog procesa na korektnoj saradnji nadajući se da će se ona nastaviti i intenzivirati u narednom periodu.

Posebno se zahvaljujemo svim građanima biračima na podršci i ukazanom povjerenju i naročitom angažmanu i posvećenosti ka otklanjanju izbornih nepravilnosti za Lokalne izbore 2024. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.