PREMIJER FBIH

Nikšić: Upravi Željeznica dali smo tri dana da se opredijele za koju će varijantu sanacije

Nakon toga želimo što prije ući u proces određivanja izvođača radova

Nikšić u Donjoj Jablanici. Avaz

E. Ć.

prije 4 sata 20 minuta

Premijer FBiH Nermin Nikšić bio je gost centralnog dnevnika HRT-a gdje je govorio o štetama koje su prouzrokovale katastrofalne poplave u Bosni i Hercegovini.

Nikšić je naglasio kako kad se dogode ovakve katastrofe, pokaže se koliko su spremni pomoći svi u regiji i šire.

Solidarni jedni prema drugima

- U ovom trenutku htio bih se fokusirati na regiju - koliko su ljudi solidarni jedni drugima u nevolji. Niko ne pita ni kako se zovete, iz koje ste države i onda se često pitam zašto ne možemo takvi biti kad nije stanje ovakve potrebe - rekao je Nikšić.

Najveća šteta nastala je zbog velikih količina padavina, ali u Donjoj Jablanici dodatni je problem stvorio kamenolom.

- Danas smo imali priliku da vidimo saopćenje prema kojem je tužilaštvo formiralo predmet da se provede istraga. Danas je iz Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona na zahtjev premijerke njihovo ministarstvo privrede objavilo kompletne spise te firme i ono što se događalo. Od 2001. godine je firma registrirana, tražila je nekoliko puta, ali koncesiju nikad nije dobila - otkrio je Nikšić.

Posljednja kontrola kamenoloma bila je 2021. kada je rečeno da kamenolom ne bi trebao raditi.

- Prema ovome što su objavili iz kantonalne vlade, ministar je nekoliko puta intervenirao i izrečene su kazne, prekršajne mjere. Posljednja kontrola, kako su oni rekli, bila je 2021. godine kada je inspektor koji je izvršio uvid na osnovu zapisnika koji je utvrdio da u tom trenutku kada su oni kontrolirali prema stanju na terenu, prema tome kako je bio zarastao taj kamenolom, da je njihova procjena bila da se ne radi - naveo je on.

Veliki gubici

Upitan kada se očekuje stabilizacija željezničkog saobraćaja, Nikšić je odgovorio:

- Dali smo upravi javnog preduzeća željeznice tri dana da se opredijele za koju će varijantu, hoće li se raditi most ili će se ponovo raditi nasuprot s propustom za vodu. Nakon toga želimo što prije ući u proces određivanja izvođača radova.

Da budem iskren i iskoristim ovo što je vlada proglasila vanredno stanje, ako uđemo u proces javne nabavke, trebat će nam pola godine da izaberemo izvođača.

Kad je vanredno stanje, onda možemo to napraviti direktno, tako da mi je želja da što prije počnemo. Procjena je da će trebati tri-četiri mjeseca. Ja insistiram da se radi 24 sata, da se taj rok što je moguće više skrati i zbog činjenice da je javno preduzeće željeznica Federacije u vlasništvu Vlade FBiH.

Kao što su nas informirali, oni negdje oko 270 hiljada maraka dnevno imaju gubitak zbog toga što ne radi, ali to je gubitak željeznica. Jako se to reflektira i na kompletnu privredu Federacije BiH jer sva roba iz Ploča transportirana je željeznicom prema velikim kompanijama na području BiH - poručio je Nikšić za HRT

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.