STIŽE ZIMA

Građani ubrzavaju pripreme za grijnu sezonu: Drva i pelet poskupljuju, drveni briket već ima višu cijenu

Jedino je odnedavno poskupio drveni briket sa 279 na 319 maraka po toni

Drvo za ogrjev: Najtraženiji energent. Facebook

Meliha Smajkic

prije 6 sati 23 minute

Zima je pred vratima pa su tako brojni građani BiH ubrzali pripreme za ovu grijnu sezonu.

Iako je ogrjev prilično jeftiniji u odnosu na prošlu godinu, poput peleta i drva, ipak, na tržištu Evropske unije već je došlo do poremećaja, pa je pitanje dana kada će se to odraziti i na BiH.

Značajniji udar

Potvrđuje nam to Muhamed Helać iz kompanije "Drvosječa“, ističući da se cijene ne bi trebale mijenjati do konca ovog mjeseca.

- Nakon toga vrlo je moguće da dođe do poskupljenja, jer su tržišna previranja u Evropskoj uniji takva da cijene prilično rastu. Trudimo se da održimo trenutne cijene, međutim, pitanje je hoćemo li u tome uspjeti, ali, i ako dođe do poskupljenja, kod nas to neće biti više od 10 posto, tako da to ne bi trebao biti neki značajniji udar na građane. S druge strane, kako više ulazimo u zimu, obično i cijene ogrjeva rastu - kaže Helać za "Avaz“.

Helać: Tržišna previranja u EU. Facebook

Naglašava da se značajan broj građana već pripremio za ovu sezonu grijanja, a najtraženiji su drvo, pelet i briketi.

Iscijepana drva

Kada je riječ o cijenama, iscijepana drva po metru, u paletama, koštaju 133 KM, dok je lani ta cijena bila 165 KM. Tona peleta prošle godine bila je 520, a sada je 367 maraka.

- To su i dalje vrlo povoljne cijene, pogotovo u usporedbi s prethodnom godinom. Jedino je odnedavno poskupio drveni briket s 279 na 319 maraka po toni, budući da je za njim primarno velika potražnja i u Evropskoj uniji. Međutim, opet je to jeftinije nego lani, kada je koštao 450 KM - dodaje Helać.

Kada je riječ o uglju, to je energent koji građani sve manje upotrebljavaju.

Prodaja putem oglasa

Ogrjev se može pronaći i jeftinije, putem brojnih internet-oglasnika. Naprimjer, iscijepana drva složena u paletama koštaju između 120 i 260 KM.

U višu cijenu je uračunat prijevoz, dok se ta usluga u jeftinijoj varijanti dodatno plaća. Tona peleta uglavnom košta 350 KM, a ovaj energent se prodaje i po vreći težine 15 kilograma, čija je cijena 7,50 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.