ELTA SYSTEMS LTD.

U Mostar dolazi izraelska kompanija koja razvija rješenja od mora do svemira

Jedna je od svjetskih najuspješnijih kompanija koja se bavi razvojem različitih softverskih i hardverskih rješenja

Kompanija će se predstaviti na "Mostarskom sajmu". Printscreen

H. I. I. / Večernji.ba

27.4.2023

U sklopu 24. Međunarodnog sajma gospodarstva, koji se iduće sedmice održava u Mostaru, predstavit će se i jedna od svjetskih najuspješnijih kompanija koja se bavi razvojem različitih softverskih i hardverskih rješenja koja su posebno prilagođena zahtjevima kupaca u svrhu zaštite vlastitog suvereniteta. Riječ je o izraelskoj kompaniji ELTA Systems Ltd. (ELTA), a koja je dio grupacije IAI i koja na sajam dolazi zahvaljujući predanosti i aktivnostima Gospodarske komore Države Izrael na čelu s Amirom Grossom Kabirijem, koji je i predsjednik M. T. Abraham Groupa.

Niz proizvoda

O značaju kompanije dovoljno govori i široka lepeza različitih proizvoda i tehnoloških rješenja koja pokrivaju sva područja od interesa za savremena društva, počevši od kibernetičkog prostora, preko mora, kopna, zraka pa do svemira.

Od osnivanja kompanije prije više od pet desetljeća, ELTA Systems Ltd. (ELTA) uspostavio je svoju vodeću poziciju na lokalnim i globalnim tržištima kao sistemska kuća koja razvija najsavremenija rješenja za odbranu, vojsku, vladu i korisnike zakona, kao i za civilno tržište. ELTA razvija, proizvodi, integrira i isporučuje široku paletu proizvoda koji se koriste za pomoć njihovim klijentima u širokom asortimanu misija: rješenja za sliku situacije (SAP), obavještajne podatke, nadzor, pronalaženje ciljeva i izviđanje (ISTAR), rano upozoravanje i kontrolu, sisteme elektronskog ratovanja, državna sigurnost (HLS), zaštita snaga, samoodbrana, aplikacije za kontrolu vatre, vozila i čamci za više misija, čistači mina, komunikacijski sistemi, zračna i kopnena robotika, C4I i cyber-rješenja. ELTA-ina sveobuhvatna rješenja primarno se temelje na interno razvijenim naprednim elektromagnetskim senzorima (npr. AESA RADAR, COMINT, ELINT) s pripadajućim mogućnostima eksploatacije SIGINT, IMINT i GEOINT, materijalu galijev nitrid (GaN), tehnologiji umjetne inteligencije i dubokog učenja.

ELTA-ina rješenja posebno su prilagođena zahtjevima kupaca u svrhu zaštite vlastitog suvereniteta i/ili entiteta. Rješenja se mogu primijeniti ispod ili iznad zemlje i vode, kroz cyber-prostor, na nebu i u svemiru.

ELTA-ini dokazani napredni proizvodi i rješenja vođeni su iskustvom u analizi složenih operativnih problema i provedbi integriranih, multidisciplinarnih rješenja. Nadalje, blizak odnos ELTA-e s Izraelskim odbrambenim snagama (IDF) pruža kompaniji operativne povratne informacije i borbena iskustva u stvarnom vremenu, čime ELTA-i omogućuje izdvajanje ključnih podataka iz povratnih informacija i njihovu integraciju u sve njihove proizvode. Krajnji rezultat je uspješna provedba ELTA-inih rješenja širom svijeta u kombinaciji s visokim nivoom zadovoljstva korisnika. Smješten u lučkom gradu Ashdod, ELTA-in moderan industrijski kompleks pokriva površinu od 130.000 četvornih metara s 4.200 vrlo kvalificiranih zaposlenika, od kojih većinu čine iskusni naučnici, inženjeri, kompjuterski stručnjaci i tehničari. Visoki postotak ELTA-ina osoblja stekao je svoje početno profesionalno iskustvo tokom služenja u IDF-ovim elitnim borbenim, tehnološkim ili logističkim postrojbama, a mnogi od njih još uvijek imaju aktivne pričuvne dužnosti. ELTA održava niz jedinstvenih centara tehnološke izvrsnosti, najsavremenijih objekata i nacionalnih infrastruktura koje uključuju udjele u podružnicama i pridruženim kompanijama u Izraelu, Evropi, Južnoj Americi i azijsko-pacifičkoj regiji te se udružila s brojnim odbrambenim kompanijama širom svijeta.

Brojne nagrade

Tokom godina ELTA-ina inovativna rješenja uspješno su udovoljavala složenim operativnim zahtjevima kupaca, što je doprinijelo svjetskoj reputaciji kompanije kao vrhunske odbrambene proizvodnje. ELTA je dobitnik brojnih nagrada i priznanja, poput primanja četrnaest puta najprestižnije Izraelske nagrade za odbranu.

Sama činjenica da će Mostarski sajam gospodarstva ugostiti globalnog lidera u razvoju različitih odbrambenih sistema, kao i komunikacijskih rješenja i senzora koji se primjenjuju u različitim oblicima djelovanja, dodatna je vrijednost ovom događaju, pogotovo ako se uzme u obzir mogućnost ostvarivanja vrijednih kontakata, prenošenja iskustava, kao i učenja. Znanje kojim raspolažu naučnici, inženjeri, kao i kompjuterski stručnjaci ove kompanije, može biti iznimno bitno u podizanju tehnološkog nivoa na brojnim poljima praktične primjene u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.