RAZMATRA SE PONUDA

Hoće li Sarajevo biti jedna od destinacija novih Airbus modela kompanije Emirates?

Vlada Srbije je prošle godine u dva navrata razgovarala s osnivačem i izvršnim direktorom Emiratesa Ahmedom bin Saeed Al Maktoumom

Emirates. Facebook

S. S.

30.5.2024

Aviokompanija Emirates je predstavila jedan dio destinacija na koje će letjeti novi avioni Airbus A350-900 od septembera. Novi tip, koji se pridružuje floti od gotovo 250 aviona Boeing 777 i Airbus A380, otvara tržištima bivše Jugoslavije veće šanse za uključivanje u impresivnu mrežu ove aviokompanije.

Emirates je ranije letovima bio povezan samo sa Zagrebom, sve do početka pandemije koronavirusa, a za regiju sada isključivo leti iz Dubaija preko partnera Flydubaija. Među prvih devet ruta na kojima će letjeti A350 sa 312 sjedala je Edinburgh, odredište koje je ukinuto početkom Covid panedmije, slično Zagrebu. Osim toga, i Lyon i Bologna u Europi će biti opsluživani mlaznim avionom, piše portal Ex-Yu Aviation.

Više odredišta

- Emirates će najaviti više odredišta u nadolazećim mjesecima kako se novi avioni pridružuju njegovoj floti - najavljeno je iz kompanije .

Regionalni aerodromi sve se više nadaju da će privući Emirates dok se ovaj prijevoznik priprema za preuzimanje novog širokotrupnog aviona. Beograd i Sarajevo su bacili oko na ovog prijevoznika, dok Zagreb želi da kompanija obnovi letove za Hrvatsku. Iz Emiratesa su potvrdili da razmišljaju o povratku u hrvatsku metropolu.

- Nadamo se da ćemo ponovno pokrenuti svoje operacije u Zagrebu kada to bude komercijalno i operativno izvedivo u budućnosti, a objavit ćemo službenu objavu ako bude bilo kakvih pomaka u tom pogledu - istaknuto je.

Emirates ima naručenih 65 modela A350-900. “Što se tiče mreže, kada A350 uđu, tada će Emirates tražiti nova europska odredišta s tim avionima. Postoji petnaest do dvadeset novih destinacija koje bi mi odmah mogle pasti na pamet. To je dobar avion, A350-900“, rekao je predsjednik Emiratesa Tim Clark.

Vlada Srbije je prošle godine u dva navrata razgovarala s osnivačem i izvršnim direktorom Emiratesa Ahmedom bin Saeed Al Maktoumom, pri čemu je emiratski prijevoznik prethodno proučio mogućnosti uvođenja letova za glavni grad Srbije.

Razmatranje ponude

S druge strane, iz Sarajevskog aerodroma ranije su poručili da bi postojeće operacije iz Dubaija, koje održava Flydubai, mogle biti dodatno proširene dolaskom Emiratesa.

- Iskreno se nadamo da će respektabilna zrakoplovna kompanija kao što je Emirates razmotriti i prihvatiti našu ponudu kako bismo započeli pregovore. Između UAE i naše zemlje postoji velika potražnja i potencijal. Flydubai je naš dugogodišnji partner i s njima odlično surađujemo. U narednom periodu radit ćemo na daljnjem unapređenju našeg partnerstva - poručili su iz Sarajevskog aerodroma.

Emirates je također proveo studiju izvodljivosti o operacijama u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, pokazujući solidnu, iako izrazito sezonsku, potražnju kako u premium tako i u ekonomskoj klasi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.