NIJE MU BILO SPASA

Krah evropskog turističkog diva: Ide u stečaj, iz kompanije objasnili šta je s pogođenim turistima

Prema procjenama, samo u Grčkoj je 7.500 posjetilaca koji su rezervisali odmor preko FTI-a

Krah kompanije. Bild.de

E. Ć.

6.6.2024

Matična kompanija FTI Grupe "FTI Touristik GmbH" podnijela je zahtjev za stečaj Okružnom sudu u Minhenu. 

Kompanija nije uspjela da se izvuče iz finansijski problematične situacije, navedeno je ispred trećeg po veličini turoperatora u Evropi.

- Od tada su brojke rezervacija bile daleko ispod očekivanja uprkos pozitivnim vijestima. Pored toga, brojni dobavljači su insistirali na avansnom plaćanju. 

Kao rezultat toga, došlo je do povećane potrebe za likvidnošću, koja se više nije mogla premostiti do zatvaranja procesa investitora. Podnošenje zahtjeva za stečaj je stoga postalo neophodno iz pravnih razloga - saopćeno je iz kompanije.

Podrška pogođenim putnicima

Kako su naveli, sada im je najvažnije da pruže podršku pogođenim putnicima.

- Podrška putnicima pogođenim posljedicama nelikvidnosti je sada glavni prioritet za FTI Grupu. Veb stranica za podršku je već postavljena na "vvv.fti-group.com/de/insolvenz" i na broj telefona +49 (0) 89 / 710 45 14 98 . Postavljena je besplatna telefonska linija za podršku. 

Putovanja koja još nisu počela vjerovatno više neće biti moguća ili samo djelimično moguća od utorka, 4. juna 2024. U saradnji sa (privremenim) stečajnim upravnikom koji tek treba da bude imenovan, koncept za tekuće informisanje pogođenih putnika i operativnu implementaciju od neophodnih mjera bit će razvijene u narednim danima - dodaje se u saopćenju.

Zapošljava desetine hiljada ljudi

Njemačko ministarstvo ekonomije nazvalo je nelikvidnost "tragičnim" i dodalo da ne može pružiti nikakvu dodatnu pomoć. FTI zapošljava 11.000 ljudi širom svijeta i nudi obilaske do više od 40 destinacija, uključujući preko svojih 10.000 partnerskih agencija u Njemačkoj.

Prema procjenama, samo u Grčkoj je 7.500 posjetilaca koji su rezervisali odmor preko FTI-a, javio je "Kathemarini".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.