IZDRŽAVANJE STARIJIH

Velike razlike u evropskim penzijama: Bosna i Hercegovina na samom dnu liste

Euronews Business je pojednostavio podatke i konvertovao godišnji prihod od penzije u mjesečne iznose

Većina penzionera nije zaštićena od siromaštva. Facebook

Dž. R.

6.6.2024

Evropljani stariji od 65 godina uglavnom žive od penzije, a većina potrošača u EU misli da neće imati dovoljno novca da u penzionerskim danima žive ugodno.

Zaštita starijih

Jedna od svrha penzionih sistema je da zaštite starije od siromaštva. Starosna penzija je stoga periodična isplata namijenjena održavanju prihoda korisnika ili izdržavanju prihoda starijih osoba.

Prema Eurostatu, koji objavljuje godišnji prihod od penzije po zemljama, penzije u Evropi se veoma razlikuju. I u nominalnim vrijednostima i uzimajući u obzir kupovnu moć. Euronews Business je pojednostavio podatke i konvertovao godišnji prihod od penzije u mjesečne iznose.

Velike razlike

Iako je riječ o podacima za 2021. oni su dovoljno indikativni da pokažu razlike među zemljama.

Prosječni bruto mjesečni izdaci za starosne penzije po korisniku u EU su, na primjer, 2021. godine u Luksemburgu iznosili 2.575 eura, a u Bugarskoj 226 eura. Prosjek u EU je bio 1.224 eura.

Ako se uzme u obzir šire Evropsko udruženje za slobodnu trgovinu (EFTA) i zemlje kandidati za članstvo u EU, najveći prosek je prijavio Island, 2.762 eura. Najniži prosjek imala je Albanija, tačnije 131 euro.

Velika četvorka 

Penzija po primaocu je također premašila prosjek u svim zemljama „velike četvorke“ EU. Među njima, Italija je prijavila najveću penziju, 1.561 euro, dok su Francuska, Španija i Njemačka pokazale skoro iste vrijednosti, svaka oko 1.450 eura.

Nordijske zemlje su u samom vrhu. Njihove prosječne penzije su čak premašile i prosječne penzije Velike četvorke.

Znatno iznad prosjeka je i penzija u susjednoj Austriji, gdje je 2021. iznosila 1.962 eura.

Balkan na dnu

Zemlje Balkana zauzimaju donji dio rang liste. Prosječna potrošnja na penzije u Luksemburgu bila je skoro 11 puta veća nego u Bugarskoj, što ukazuje na velike razlike. Čak i ako isključimo Luksemburg kao izuzetak, prosjek EU je i dalje skoro šest puta veći od bugarskog.

Neke od razlika u penzijama mogu se pripisati različitim nivoima cijena u državama članicama EU. Opšti troškovi života u regionu značajno variraju.

Prosječna penzija u Bosni i Hercegovini je 2021. godine, prema podacima Eurostata, iznosila 237 eura.

Podaci Eurostata za 2021.. Forbes Slovenija

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.