TEHNOLOGIJA

Tri inovatorice iz Sarajeva udružile snage: Pametni bijeli štap olakšat će život slijepim osobama

Korisnici će biti upozoreni na prepreke, kao što su grana ili saobraćajni znak, te samim tim će ih moći na vrijeme izbjeći, kazala je Budnjo

Funkcionira pomoću kutije sa senzorima. Facebook

prije 3 dana

Selma Budnjo, Sara Nalo i Melisa Mutapčić, mlade inovatorice iz Sarajeva, udružile su snage i kreirale aplikaciju "Be My Step", koja obični bijeli štap pretvara u pametnog pomagača za slijepe i slabovidne osobe. Kako je za „Avaz“ objasnila Budnjo, ono što će štap činiti pametnim su, ustvari, kutija opremljena senzorima za detekciju prepreka i aplikacija koja je uvezana s tom kutijom.

Putem aplikacije

- Kutija će biti prilagodljiva svakom bijelom štapu i detektirat će prepreke u visini prsa i naviše. Prepreke koje ona detektira će se prenositi zvučno, putem aplikacije, korisnicima. Osim toga, kroz aplikaciju će korisnici moći pokrenuti navigaciju prema spašenim lokacijama ili obaviti poziv prema spašenim kontaktima u potpunosti putem govornih komandi - navela je Budnjo.

Također nam je otkrila kako su se njih tri upoznale i krenule u ovaj poduhvat.

Budnjo: Velika pomoć. Facebook

- Upoznale smo se tokom bachelor studija na Internacionalnom Burch univerzitetu. Sve tri smo bile na različitim odsjecima, ali tokom studija na predmetu Poduzetništvo imale smo zadatak da oformimo tim i da osmislimo inovativno rješenje za neki društveni problem. Tu smo došle na ideju da se posvetimo grupi ljudi koju ne susrećemo često i o kojoj se čak i ne priča često te osmislile način da im pomognemo. Tako je sve i krenulo - priča Budnjo.

Pomoć senzora

Istakla je kako vjeruje da će aplikacija, zajedno s kutijom, pomoći osobama s teškim ili potpunim oštećenjem vida jer će upravo pomoću senzora koje će kutija imati korisnici biti upozoreni na prepreke, kao što su npr. grana ili saobraćajni znak, i samim tim ih moći na vrijeme izbjeći.

Daljnji planovi

- Aplikacija je trenutno u razvoju. Sara, pod mentorstvom prof. dr. Elme Avdić, radi na razvoju aplikacije i nadamo se da ćemo uskoro imati prvu funkcionalnu verziju aplikacije koju bismo mogli i testirati. Što se tiče same kutije, plan nam je da nađemo partnersku firmu koja bi mogla da napravi drugi prototip koji bi onda također mogli testirati s našim potencijalnim korisnicima te prilagoditi i unaprijediti po potrebi - rekla je Budnjo.

Cilj im je da njihova ideja pomogne slijepima i slabovidnima prvo u BiH, a potom i dalje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.