NA METI LUKSUZNI BRENDOVI

Velika istraga u Italiji: "Znate li koliko Dior plaća torbicu koju prodaje za 2.600 eura"

Pored torbica, modni brend je poznat i po drugim proizvodima kao što su nakit i odjeća

Diorova prodavnica. Platforma X

N. H.

prije 2 dana

Nedavna istraga Diorovih dobavljača otkrila je da luksuzni modni brend, koji je u vlasništvu LVMH, plaća iznenađujuće nisku cijenu za proizvodnju torbica koje kasnije prodaju za 2.780 dolara.

Pored torbica, modni brend je poznat i po drugim proizvodima kao što su nakit i odjeća, koji često dolaze s visokim cijenama. LVMH je bio pod istragom vlasti u Italiji, koje su provjeravale uslove rada u njihovim fabrikama.

Jedna od njih bila je fabrika koja proizvodi Dior torbe, a prema dokumentima koje su otkrile vlasti, luksuzni modni brend plaća dobavljaču samo 57 dolara za izradu torbi. Kasnije ih prodaju kupcima po cijeni od skoro tri hiljade dolara.

U fabrikama brenda "Giorgio Armani" bila je slična situacija, jer je kompanija platila 99 dolara za proizvodnju torbi koje su kasnije koštale 1900 dolara u njihovim prodavnicama.

Prema novom izvještaju "Walstreet Journala", proizvodne cijene ne uključuju troškove materijala, dok kompanije "posebno pokrivaju troškove dizajna, distribucije i marketinga proizvoda".

Vlasti su pokrenule istragu nakon navoda da su obje kompanije eksploatisale strane radnike za proizvodnju luksuzne robe po niskim cijenama. LVHM je također završio u sudskom postupku prošlog mjeseca, piše Reuters, zbog poslovanja s kompanijama u kineskom vlasništvu, čiji su radnici spavali u fabrikama kako bi mogli da imaju "radnu snagu na raspolaganju 24 sata dnevno".

Sigurnosni uređaji su također uklonjeni s mašina kako bi radnici mogli da upravljaju njima bržim tempom, što je omogućilo Dioru da smanji troškove i naplati nižu cijenu, prenosi Reuters.

Italijanske vlasti tvrde da Dior nekoliko godina nije preduzimao mjere za provjeru uslova rada u fabrikama kompanija s kojima je sarađivao i periodične revizije svojih dobavljača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.