PRIVREDA

Ambasade Rumunije i Bugarske: Velika zainteresiranost za Generalni BH sajam ZEPS 2024

Vlada velika zainteresiranost za ovogodišnji ZEPS, te je već sada popunjenost kapaciteta sajma 50 posto

Ibrić sa ambasadorom. FENA

FENA

10.7.2024

Menadžer Generalnog BH sajma ZEPS 2024. Sanel Ibrić razgovarao je sa ambasadorom Rumunije u Bosni i Hercegovini Antonom Pacuretuom i savjetnikom za ekonomska pitanja ambasadora Bugarske u Bosni i Hercegovini Pavelom Strahilovim o predstojećem Generalnom BH sajmu ZEPS 2024 i dolasku kompanija iz ovih EU zemalja na sajam.

Događaj godine

Ibrić je upoznao sagovornike o dosadašnjem toku organizacije ovog privrednog događaja godine, naglasivši da generalno vlada velika zainteresiranost za ovogodišnji ZEPS, te da je već sada popunjenost kapaciteta sajma 50 posto.

Sagovornici su istakli da je Generalni BH sajam ZEPS kao najznačajniji sajam u Bosni i Hercegovini sa najdužom tradicijom, odlična prilika za razvoj i unaprijeđenje ekonomskih odnosa sa našom zemljom.

S tim u vezi, oni će nakon sastanka službenim putem u nadležnim institucijama Rumunije i Bugarske od ministarstava ekonomije do vanjskotrgovinskih komora, razvojnih agencija i udruženja privrednika prezentirati ZEPS kao šansu za jačanje pozicije na tržištu ali i ulazak kompanija ovih zemalja na tržište Bosne i Hercegovine i regije u cjelini.

Privlači kompanije

Kako je saopćeno iz Press službe sajma ZEPS 2024., sastanci su upriličeni na inicijativu Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, ministra Elmedina Konakovića i njegovog savjetnika Dine Selimovića, a sa ciljem jačanja bilateralnih odnosa u ekonomskom smislu Bosne i Hercegovine sa ovim državama.

Informacija i poziv za Generalni BH sajam ZEPS2024 distribuirani su posredstvom mreže diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine u svijetu, a materijali su dostupni i na digitalnoj platformi Ekonomske diplomatije Ministarstva vanjskih poslova BiH na linku: https://ekonomskadiplomatija.mvp.gov.ba/.

Generalni BH sajam ZEPS 2024 bit će održan od 1. do 5. oktobra na Kamberovića polju u Zenici, srcu Zeničko - dobojskog kantona, pokretaču razvoja Bosne i Hercegovine, i jednom od privredno najaktivnijih područja u regiji Zapadnog Balkana.

Ukupni sajamski prostor ove godine je 20.000 m2. ZEPS kao najveći sajam međunarodnog karaktera u Bosni i Hercegovini već treću deceniju privlači značajan broj domaćih i kompanija, sa omjerom učešća 55 posto domaćih naspram 45 posto stranih izlagača.

Do sada je Sajam okupio više od 12.000 različitih izlagača, uz impresivnu posjećenost od blizu 1,5 miliona posjetitelja, čime je potvrđen njegov status ključnog privrednog događaja u BiH, navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.