BILO OKO 20 IZLAGAČA

Međunarodni sajam pčelarstva "Gradačac 2024" - Suša predstavlja veliki izazov i za pčelare

Najbitnije je očistiti pčele od nametnika i pripremiti im zimnicu na odgovarajući način, rekao je Kunić

Sa sajma. Služba za informisanje 'Sajam šljive'

FENA

31.8.2024

Na ovogodišnjem Sajmu šljive, kao podsajamska manifestacija, održan je 7. Međunarodni sajam pčelarstva „Gradačac 2024“ na kome se tokom četiri dana predstavilo oko 20 izlagača iz Bosne i Hercegovine i susjednih država, sa medom i pčelinjim proizvodima.

Organizator je bilo Udruženje pčelara „Pčela“ Gradačac, a kao i prethodnih godina održano je stručno predavanje o pripremi pčelinjih zajednica za uzimljavanje o čemu je govorio pčelar praktičar Adnan Kunić iz Visokog.

- Pčelarstvom se bavim 15 godina i uzimljavanje pčela je jedna od najbitnijih funkcija kao preduslov za uspješnu sljedeću sezonu. Najbitnije je očistiti pčele od nametnika i pripremiti im zimnicu na odgovarajući način. Uzimljavanje pčela nije isto na svim nadmorskim visinama, na svim geografskim lokacijama. Ove godine poseban problem nam je suša i to predstavlja veliki izazov za pčelare - rekao je Kunić.

Na 7. Međunarodnom sajmu pčelarstva u Gradačcu su dodijeljene medalje i diplome za najuspješnije pčelare i kvalitetu ocijenjenog meda, saopćeno je iz Službe za informisanje “Sajam šljive”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.