CRNA HRONIKA

Podnesene tužbe protiv Srpske pravoslavne crkve zbog pedofilije

Vjerska zajednica ima odgovornost za postupke onih koji je predstavljaju

Vasilije Kačavenda. Arhiv

CDM

21.12.2018

Tužbe protiv Srpske pravoslavne crkve SPC podnijete su Višem sudu u Londonu u ime šest klijenata zbog seksualnog zlostavljanja od strane svećenika, izjavio je advokat Mladen Kesar, a objavio je list "Danas" u izdanju od petka, 21. decembra.

Kesar je u izjavi za "Danas" kazao da su se zlostavljanja dogodila u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a da su oštećena dva đakona, dvije žene i polaznik sjemeništa (19) koji je preminuo 1999. godine, a čija majka za njegovu smrt krivi penzioniranog vladiku Vasilija Kačavendu.

- Broj pedofila u SPC je nepoznat, ali sigurno nije mali. Oni su zaštićeni, a svećenike često premještaju iz jedne eparhije u drugu, uključujući i one u inostranstvu -  rekao je Kesar.

On je kazao da su tužbe podnijete protiv SPC, a ne protiv pojedinačnih svećenika, jer ta vjerska zajednica ima odgovornost za postupke onih koji je predstavljaju.

Dodao je i da su tužbe podnijete u Velikoj Britaniji jer njegovi klijenti smatraju da ne bi pronašli pravdu pred sudovima u Srbiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.