ŠPANCI ISTRAŽIVALI

Kanalizacija otkrila čime se drogiraju stanovnici bh. prijestonice: Naučnici u fekalijama Sarajlija otkrili spid

U sarajevskoj kanalizaciji španski hemičari pronašli najveću koncentraciju amfetamina, potom MDMA, takozvanog ekstazija, i slabe tragove kokaina

Mapa na kojoj je prikazan porast upotrebe amfetamina među Sarajlijama. Univerzitet Salamanka

Piše: A. Aljimi

31.10.2019

Naučnici s Univerziteta u Salamanci u Španiji napravili su nevjerovatno istraživanje, a kao izvor informacija poslužile su im kanalizacije 120 svjetskih gradova, među kojima je bilo i Sarajevo.


Jasna slika

Naime, hemičari su tokom sedam godina svakog marta i aprila tokom jedne sedmice uzimali uzorke fekalija i otpadnih voda koje su testirali na razne droge. Dobili su frapantne rezultate te jasnu sliku čime se više od 60 miliona stanovnika različitih gradova najviše drogiraju.

Prema rezultatima istraživanja koje je u našoj prijestonici trajalo od jedne do dvije godine, u fekalijama Sarajlija pronađeno je najviše sintetičke droge amfetamin uličnog naziva spid. Također, u uzorcima otpadnih voda sarajevske kanalizacije pronađena je koncentracija supstance MDMA takozvanog ekstazija te manji tragovi kokaina.

Što se tiče Spida i Ekstazija, po ukusu za droge Sarajlije se mogu svrstati sa stanovnicima Helsinkija, Osla, Bruxellesa, Dortmunda, Züricha i Barcelone.

Iako je u svijetu veliki porast upotrebe metamfetamina utvrđeno je da je on potpuno nezanimljiv sarajevskoj narkomanskoj populaciji.


Bijeli prah

U istraživanje su uključeni i gradovi iz regije Zagreb, Beograd, i Ljubljana. Za razliku od Sarajeva ovi centri da idu u korak s trendovima drogiranja u Evropi, gdje je uočen porast potrošnje kokaina. Po potrošnji bijelog praha prednjači Zagreb, ali je to rezultat sedmogodišnjeg istraživanja.

Istraživanje je pokazalo da je u Evropi vidljiv rast korištenja kokaina, u Americi i Australiji primjetan je rast upotrebe metamfetamina, dok je najveći rast korištenja MDMA zabilježen u Holandiji.

- Ovo je najveće istraživanje otpadnih voda ikada po broju zemalja (37) i gradova (120) koji su obuhvaćeni od 2011. do 2017. godine. Prikupljeni podaci dobiveni za kokain, amfetamin, metamfetamin i MDMA daju nam sveobuhvatnu sliku prostornih i vremenskih kretanja - kazala je Iria Gonzalez?Marino, jedna od voditelja naučnog tima, koji je istraživao mapu droga.


Praznicima naučnici nisu prikupljali uzorke iz kanalizacije, jer su željeli dobiti što realniju sliku, zbog toga što se ljudi tokom praznika najviše drogiraju



Bez podataka o marihuani

Naučnici su pokušali dobiti i podatke o korištenju kanabisa, ali ispostavilo se da je teško identificirati THC u otpadnim vodama, jer se lako integrira s drugim česticama. Oni vjeruju da će unaprjeđivanjem protokola za analizu voda uskoro biti moguće i precizno detektiranje THC-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.