VRHOVNI SUD RS

Dilerima 10 godina zatvora

Zoranu Šaviji je potvrđena prvostepena presuda i osuđen je na sedam godina , dok je Branku Milivojiši kazna umanjena za četiri mjeseca i osuđen je na tri godine zatvora

Privođenje u akciji "Piramida". Arhiva

Piše: O. Ma./ Avaz.ba

11.8.2020

Vrhovni sud Republike Srpske osudio je Zorana Šaviju (60) iz Banje Luke i Branka Milivojšu (56) iz Prijedora na deset godina zatvora zbog trgovine drogom.

Nakon žalbenog postupka Šaviji je potvrđena prvostepena presuda i osuđen je na sedam godina , dok je Milivojiši kazna umanjena za četiri mjeseca i osuđen je na tri godine zatvora.

- Žalbe tužilaštva i odbrane Šavije odbijene su kao neosnovane i u tom djelu potvrđena je prvostepena presuda. Djelimično je uvažena žalba Milivojišine odbrane i presuda je preinačena u odluci o sankciji pa mu je kazna smanjena za četiri mjeseca - rekla je sekretar Vrhovnog suda RS Jelena Despotović.

Presudom obojica su oglašeni krivim za nedozvoljenu proizvodnju i promet drogom u predmetu "Piramida". U presudi se navodi da su optuženi tokom 2017. prodavali heroin, kokain, marihuanu, ekstazi i LSD na području Banje Luke i Mrkonjić Grada. Nakon telefonskih dogovora sa kupcima o mestu kupoprodaje, količini ili cijeni, drogu su prodavali sami ili zajedno sa drugim optuženima. U zavisnosti od količine i vrste, drogu su prodavali po cijeni od 10 do 50 maraka.


Privođenje uhapšenih. Arhiva

Osim njih dvojice optužnicom je bilo obuhvaćeno još 13 osoba. Muhamed Halilović Pota (40) osuđen je na pet godina i dva mjeseca zatvora. Na osnovu sporazuma o priznanju krivice 10 optuženih je osuđeno na 13 godina i osam mjeseci zatvora. Postupak je ranije razdvojen u odnosu na Nebojšu Janjića i Ognjana Kokića iz Sarajeva, koji su osuđeni na po sedam godina zatvora.

Akciju "Piramida" sprovela je Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP RS u saradnji sa SIPA. Tokom akcije pretresene su 23 lokacije, a zaplijenjeno je 95 grama heroina, 1,4 kilograma marihuane, 23 grama kokaina i 32 grama spida.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.