UPUĆEN PRIJEDLOG

Zatražen pritvor za dvojicu Mostaraca koje je uhapsio FUP

Podstrekavali svjedoke na davanje lažnog iskaza

S privođenja. Avaz

Meliha Smajkic

31.5.2023

Iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona jutros su,kako nam je potvrđeno, Općinskom sudu Mostaru podnijeli prijedlog za određivanje mjere pritvora protiv E.B. (58) i V.V. (51) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo podstrekavanje na davanje lažnog iskaza, kao i sprečavanje dokazivanja.

Pritvor je za njih zatražen jer postoji osnovana bojazan da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak i jer naročite okolnosti ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

Također, pritvor je zatražen jer naročite okolnosti opravdavaju bojazan da će ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo ili učiniti krivično djelo kojim prijete, a za koja se može izreći kazna zatvora u trajanju od najmanje tri godine ili teža kazna.

Podsjetimo, njih dvojica kao i K.E. (26) iz Mostara te A.M. (35) iz Tuzle su u ponedjeljak uhapšeni u akciji koju su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva HNK izveli pripadnici Federalne uprave policije (FUP).


Tokom akcije. Avaz

K.E. je nakon ispitivanja pušten na slobodu, a za A.M. je podnesen prijedlog za određivanje mjere zabrana napuštanja boravišta i obavljanja određenih poslova.

Osumnjičenim se na teret stavlja da su podstrekavali svjedoke na davanje lažnog iskaza, kao i na drugi način pokušali ometati krivični postupak pred Kantonalnim sudom u Mostaru protiv organizirane kriminalne grupe kojom je rukovodio Sado Đugum.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.