SRBIJA

Dva neuspjela atentata u godinu i po: Ko želi ubiti Luku Bojovića

Devet mjeseci nakon što je izručen, operativne službe su došle do saznanja da je Damir Mehić Bibi unajmljen da ga ubije, a sada su pokušali opet

Blic.rs

N. H.

14.5.2024

Luka Bojović se iz španskog zatvora vratio se u Srbiju u novembru 2022. godine, a od tada je dva puta spriječena likvidacija, piše "Blic.rs"

Devet mjeseci nakon što je izručen, operativne službe su došle do saznanja da je Damir Mehić Bibi unajmljen da ga ubije, a za njim je bila raspisana Interpolova potjernica. Uhapšen je na beogradskom aerodromu zbog lažnih dokumenata. 

Sada su uhapšena još petorica muškaraca, koja su planirala njegovu likvidaciju. Policija ga je obavijestila o tome da mu je život ugrožen.

Kako je saopćilo Više javno tužilaštvo u Beogradu, petorica osumnjičenih se terete za pripremanje teškog ubistva, od kojih se dvojica terete i za druga krivična djela.

- Oni su od početka februara do 10. maja, zajedno, sa umišljajem, nabavljali sredstva za izvršenje krivičnog djela - teško ubistvo, dogovarali se, planirali i organizovali njegovo izvršenje - navodi se u saopćenju.

Osumnjičeni Filip K. okupio je ostale osumnjičene i dodijelio im je tačno određene zadatke s ciljem izvršenja krivičnog dela. S time su se svi osumnjičeni saglasili.

Kako je saopćeno, osumnjičene je policija spriječila u izvršenju pripremanog krivičnog djela 10. maja 2024. godine.

Kod osumnjičenog Nikole P. je prilikom hapšenja pronađen pištolj, a u ležištu pištolja se nalazio jedan metak, dok se u okviru nalazilo još 13 metaka.

Ukoliko se utvrdi da su Mehić, ali i petorica uhapšenih muškaraca za cilj imali da likvidiraju Luku Bojovića, postavlja se pitanje ko bi mogli da budu naručioci ovog ubistva.

S obzirom na to da je Bojović bio blizak s vrhom škaljarskog klana, prvi “osumnjičeni” su kavčani na čelu s vođom Radojem Zvicerom. Kavčani su u prethodnom periodu, prije svega dok je Bojović bio u španskom zatvoru, “osakatili” škaljarce i ubili nekoliko njihovih vođa, s Jovicom Vukotićem.

S druge strane, nije tajna da od 2009. plamti rat porodica Bojović i Šaranović. Sve je počelo otmicom kuma porodice Šaranović koji je posljednji put viđen kako ulazi u auto Luke Đerovića, muškarca bliskog Luki Bojoviću. U okršaju Bojovića i Šaranovića su ubijena braća Slobodan i Branislav Šaranović, kao i njihov porodični prijatelj Danilo Radonjić.

Likvidirano je i više osoba bliskih Bojoviću - njegov brat Nikola Bojović, ali i Lukin kum Dragoslav Miloradović, pa advokat Dragoslav Miša Ognjanović...

- Ubili su mog brata, nevinog čovjeka, samo da bi meni napakostili. Nikola u životu ni mrava nije zgazio, a eto kako je završio. Taj metak bio je namijenjen meni - poručio je ranije Luka Bojović.

Također, njegova desna ruka, Filip Korać je u decembru 2023. godine, prema nalogu Francuske, izručen iz Mađarske zbog sumnje da je bio šef kriminalne grupe koja se bavila švercom droge i oružja, ali i koja je u Francuskoj "prala" novac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.