ZAVRŠNA FAZA

Detalji sa suđenja za ubistvo Mehmeda Ramića: Mešina zaručnica Tajra Šaćirović svjedočila o potezanju pištolja

Tužiteljica počela iznošenje završne riječi

Nastavljeno suđenje za ubistvo Mehmeda Ramića. Avaz

11.7.2024

Suđenje Amelu Jašareviću, optuženom za ubistvo Mehmeda Ramića 12. decembra 2021. godine na raskrsnici u sarajevskom naselju Pofalići, te Igoru Zuki i Edvinu Imamoviću koji se terete za pomaganje, ušlo je u samu završnicu.

Završen dokazni postupak

Nakon svjedočenja Tajre Šaćirović, zaručnice ubijenog Ramića, tužiteljica Jasminka Knežević je uložila dodatne materijalne dokaze čime je danas završen dokazni postupak. Tužiteljica  je započela s čitanjem završnih riječi, te u jednom dijelu je javnost isključena.

Tajra Šaćirović je svjedočila više od sat vremena, odgovarajući na pitanja tužiteljice i branioca. Ona je pričala o događaju koji je prethodio ubistvu Ramića. Prema njenim riječima, desilo se to pet dana ranije kada su, vozeći se po gradu, sreli Ajdina Tabakovića koji im je rekao da idu na neko proširenje da razgovaraju. On je vozio ispred njih, a Ramić i Tajra su ga pratili u crvenom Peugeotu. Na kraju ih je odvezao na parking na Pofalićima.


Suđenju prisustvovali roditelji i prijatelji ubijenog. Avaz

Samo što su Ajdin i Mehmed izašli iz vozila, naišao je crni Golf 7 iz kojeg je izašao Amel Jašarević. Tajra je bila u vozilu i i čula je repetiranje pištolja.

- Okrenula sam se i vidjela sam Šaju (Amel Jašarević, op. a) da drži pištolj. Mehmed je držao ruke iza leđa, rekao mu je „Hajde pucaj“. Šaja se počeo povlačiti i otišao je s parkinga - kazala je Tajra.

U blizini su iz parkiranog vozila izašli Adel Kabaš i Edvin Imamović.

- Mehmed je rekao: „Dasta, šta je bilo, zašto ovaj tvoj Šaja vadi pištolj na mene". Adel mu je rekao: „Nemoj raspravljati tako sa mnom, nemoj da se dereš, popit ćeš metak“ – kazala je Tajra, rekavši da se ona tada prepala.

Na pitanje tužiteljice je li Jašarević potegao pištolj, jer je to uradio i Ramić, Tajra je rekla da joj nije poznato, a kasnije je precizirala da je Mehmed držao ruke na leđima i da taj dan nije imao pištolj jer mu je gledala u torbicu koju je nosio.

Prepisala vozilo na Ramićevu majku

Neobično je bilo pitanje i tužiteljice je li Ramić bio u navijačkoj skupini zaduženoj za nasilje na tribinama, Tajra je kratko kazala da joj to nije poznato.

Odbrane je zanimalo od čega je Ramić zarađivao, otkud mu novac, te je li joj poznato na koji pravni način je ona svoj Peugeot prepisala na Ramićevu majku. Tajra je kazala da je imala mnogo prekršaja te se bojala da će joj oduzeti vozilo.

- Mehmed je bio srčana osoba koja mi je pružila puno ljubavi i pažnje. Znali su ga povrijediti, ali je on bio srčan, bio je osoba koju više nikad neću upoznati - kazala je Tajra kroz suze u jednom momentu.


Transparent na Ajfelovom mostu. Avaz

Tužiteljica je nakon svjedočenja Ramićeve zaručnice, uložila dodatne materijalne dokaze, među kojima je DNK Adela Kabaša koji je bh. pravosuđu proslijedila Austrija, gdje Kabaš izdržava kaznu zatvora.

Dokazana krivična djela

Tužiteljica je u završnoj riječi istakla da je dokazano da je Amel Jašarević koji je uhapšen na licu mjesta, počinio krivično djelo ubistva iz člana 166. stav 1. u vezi sa članom 31. KZ FBiH. On se tereti i za nedozvoljenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga, kao i za nedozvoljeno držanje oružja. Također je istakla da je dokazano da su Igor Zuko i Edvin Imamović počinili krivično djelo pomoć učiniocu nakon počinjenog krivičnog djela.

Inače, u publici su bili roditelji ubijenog Mehmeda Ramića, rodbina i brojni prijatelji. Na Ajfelovom mostu na Skenderiji, Ramićevi prijatelji su okačili danas transparent.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.