SARAJEVO

Vještaci svjedočili na suđenju supružnicima monstrumima: Beba je do smrti trpjela bolove zbog gladi i hladnoće

Otvorena usta u grču na tijelu bebe ukazivala su na dugotrajan plač

Advokatica Elma Arnautović i Mirela Bećirević. Avaz

17.7.2024

Ovako težak slučaj u svojoj praksi još nisu imali, kazali su vještaci u Kantonalnom sudu Sarajevo u nastavku suđenja Mireli Bećirević i njenom bivšem vanbračnom suprugu Sanelu Bojiću, koji se terete za smrt bebe muškog spola od svega 26 dana.

Optuženi su da su bebu izgladnjivali i držali na minusima, potpuno zanemarujući njene potrebe, te je dijete zadobilo teške povrede usljed kojih je preminulo. Terete se za nanošenje teške povrede i zbog povrede porodičnih obaveza.

Dominantan uzrok

Zajednički nalaz uradili su dr. Emil Alić, vještak sudske medicine, te dr. Fahrija Skokić, pedijatar, neanatolog i dr. Mirsad Dorić, specijalista patologije.

Emir Alić bio je na licu mjesta 27. novembra 2023. godine oko 20 sati kada je rađen uviđaj zbog mrtve bebe u kući u Švrakinom Selu. Poslije toga uradio je obdukciju tijela.

Odgovarajući na pitanja tužiteljice Ive Kurilić, Alić je kazao da je prostorija u kojoj je bila beba izuzetno hladna, te da dijete nije bilo prikladno obučeno. Mirela je policiji izjavila da je oko 16 sati vidjela da dijete ne diše, no Alić smatra da je beba i ranije bila mrtva, jer je na tijelu uočen početak truležnih promjena, koje se javljaju tek nakon 48 sati od smrti.

S obzirom da se radilo o “temperaturi frižidera” koja je vladala u sobi, vještak je ostavio mogućnost da je beba umrla i ranije, jer se trulež u tim uvjetima razvija duže, od četiri do sedam dana. Potvrdio je svjedočenja da je bebi koža visila.

Avaz

Alić je utvrdio da je riječ o dojenčetu starom do 30 dana. Crijevni sadržaj kod bebe bio je oskudan, ne može se tačno znati kad je posljednji put jela. Najmanje 24 sata je prošlo od kada je zadnji put jela.

- Nutritivne povrede imaju karakter teških povreda opasnih po život - naveo je Alić.

Muško dojenče bilo je zapušteno. Otvorena usta u grču na tijelu bebe ukazivala su na dugotrajan plač. Prema vještaku, dominantan uzrok smrti je nedostatak hrane, ali se ne može isključiti ni pothlađivanje.

Na pitanje tužiteljice je li beba bila u stanju patnje prije smrti, vještak je kazao da je nedostatak hrane patnja, te da je beba veliku energiju trošila i na drhtanje. Nutritivne povrede i hipotermija doveli su do otkazivanja funkcije ostalih organa.

- To su mali insani koji imaju patnju kao odrasla bića. Ovo je bio jedan od najizazovnijih predmeta. Bio je delikatan i težak slučaj i ne dešava se često u sudsko-medicinskoj praksi - kazao je Alić.

Uvučen stomak

Fahrija Skokić u svoje 42 godine prakse nikada nije imala ovakav slučaj. Viđala je gladnu djecu, ali su ona uglavnom bila većeg uzrasta.

Beba je, prema njenim riječima, rođena potpuno zdrava. Mala beba starosti do 28 dana mora se svakodnevno kupati i dojiti svaka tri sata. Na glad dijete reaguje bolnom reakcijom, trzajima i vrištanjem, njen plač je zahtjevan. Bebi u to vrijeme je izuzetno potrebna toplota.

Skokić je navela da se u krajnjem slučaju beba može hraniti i kravljim mlijekom, ali da ono mora biti razblaženo. U tim slučajevima se upozorava na posljedice, jer dječiji bubreg ne može da preradi razblaženo kravlje mlijeko.

Ono što je Skokić palo u oči je to da je kod mrtve bebe stomak bio potpuno uvučen što znači da je bio potpuno prazan. I ona je utvrdila da je novorođenče bilo zanemareno, te da je došlo i do hipotermije. Beba je imala kesice na koži, jer se masno tkivo nije uspjelo razviti.

Na pitanje sutkinje Adise Zahiragić je li beba patila, Skokić je odgovorila da jeste i da je bol u neonatologiji ispitana.

- Djeca pate od inkubatora, a kamoli od gladi i hladnoće. Dijete osjeća bol, ima receptore za bol - kazala je Skokić.

Nedostatak kisika

Dr. Mirsad Dorić je naveo da je kod mrtvog novorođenčeta u svim organima i krvi bila prisutna cijanoza kao posljedica pomanjkanja kisika. Svi organi su bili u energetskom deficitu.

Pokazivala agresivnost

Policajac Adis Herco radio je na rasvjetljavanju ovog slučaja, te su mu u Dječijem domu na Bjelavama kazali da je Mirela ranije bila njihov štićenik, da je pokazivala agresivnost zbog čega je imala terapiju. Također mu je rečeno da su joj 2021. i 2022. oduzeti kćerka i sin koje nikada nije posjećivala niti pokazala interes za njih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.