AKCIJA BARON

Hapšenja u Banjoj Luci i Bosanskom Novom zbog krijumčarenja migranata

Dokumentovana su četiri slučaja krijumčarenja migranata iz BiH u Hrvatsku u kojima je prokrijumčareno oko 100 osoba

Akcija SIPA-e. SIPA

N. Aj.

17.7.2024

Dvije osobe iz Banje Luke i Bosanskog Novog uhapšene su u akciji "Baron" koju provode policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a sumnjiče ih za krijumčarenje migranata u Hrvatsku.

Kako je saopćila SIPA, uhapšenima se na teret stavlja da su počinili krivična djela organizovani kriminal u vezi s organizovanjem grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata i krijumčarenje ljudi.

Dokumentovana su četiri slučaja krijumčarenja migranata iz BiH u Hrvatsku u kojima je prokrijumčareno oko 100 osoba kineskog, pakistanskog, turskog, sirijskog i kamerunskog porijekla.

- Nakon kriminalističke obrade osumnjičeni će, u zakonskom roku, biti predati u dalju nadležnost Tužilaštvu BiH - navode iz SIPA-e.

Dodaju da su izvršeni pretresi stambenih i pomoćnih objekata i pokretnih stvari na četiri lokacije, kojom prilikom su otkriveni i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Akcija "Baron" realizirana je prema nalogu Suda BiH u saradnji s ЕUROPOL-om, OTF ZЕBRA i policijskim službenicima MUP-a RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.