KANTONALNI SUD U BIHAĆU

Nakon žalbe Tužilaštva: Hajrudin Gereg osuđen na godinu zatvora zbog nasilja u porodici

Presuda je pravosnažna i protiv nje stranke nemaju pravo daljnje žalbe

Bihać: Izrečena kazna. Kantonalno tužilaštvo USK

Z. K.

20.8.2024

Kantonalni sud u Bihaću donio je drugostepenu presudu kojom je Hajrudina Gerega (26) iz Bosanskog Petrovca pravosnažno osudio na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i dva mjeseca zbog nasilja u porodici prema vanbračnoj partnerici s kojom živi u zajedničkom domaćinstvu. 

Fizičko zlostavljanje

Ovakva presuda rezultat je žalbe Tužilaštva Unsko-sanskog kantona na prvostepenu presudu Općinskog suda u Bihaću kojom je Geregu prvobitno izrečeno osam mjeseci zatvora za predmetno djelo.

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je u postupku dokazalo da je Gereg u periodu od kraja decembra 2023. godine pa do 12. februara 2024. godine, u Bosanskom Petrovcu, u stanu u kojem živi s vanbračnom partnericom Z. H. i njihovim zajedničkim desetomjesečnim djetetom te njenom četverogodišnjom kćerkom, svjestan da nasiljem, drskim i bezobzirnim ponašanjem ugrožava mir, tjelesnu cjelovitost i psihičko zdravlje svoje vanbračne partnerice s kojom živi u zajedničkom domaćinstvu i htijući to, istu više puta u prisustvu djece fizički zlostavljao na način da ju je udarao šakama u predjelu glave i tijela, psujući joj majku, govoreći da je kurva i da se prodaje za novac, uz kontinuirane prijetnje da ga ista ne smije ostaviti i da ga ne smije prijaviti jer će „završiti kao ona žena u Gradačcu“ i da će ubiti njihovo zajedničko dijete.

Krivično djelo

Nakon prvostepene presude kojom je osuđenom izrečena kazna od osam mjeseci zatvora, kantonalna tužiteljica je u žalbi, između ostalog, isticala da utvrđena kazna zatvora za predmetno krivično djelo ne nalazi mjeru i opravdanje da se istom može postići svrha kažnjavanja zbog težine krivičnog djela i načina na koji je isto počinjeno, kao i da nisu na adekvatan način cijenjene okolnosti da je nasilje prema oštećenoj kontinuirano činjeno pred djecom, a naročito prijetnje oštećenoj da će „završiti kao ona žena u Gradačcu“ ako ga prijavi ili ostavi (ubistvo Nizame Hećimović).

Presuda je pravosnažna i protiv nje stranke nemaju pravo dalje žalbe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.