POTVRĐENO ZA "AVAZ"

Član Kavačkog klana Mladen Samardžija pušten iz Vojkovića: Određen mu kućni pritvor

Samardžija, za kojeg je Europol kazao da je član Kavačkog klana, u pritvoru se nalazio od decembra, kada je uhapšen na Jahorini

Mladen Samardžija. Europol

S. S.

30.8.2024

Mladen Samardžija pušten je jučer iz pritvora u Vojkovićima. Ovu informaciju za portal "Avaza" je potvrdio njegov advokat Vedad Kolašinac.

Njemu se izrečene mjere zabrane, tačnije kućni pritvor.

Samardžija, za kojeg je Europol kazao da je član Kavačkog klana, u pritvoru se nalazio od decembra, kada je uhapšen na Jahorini.

On je bio dugo na Europolovoj listi najtraženijih bjegunaca, a pritvor mu je određen zbog krijumčarenja kokaina i heroina te pranja novca od droge.

Europol je tada naveo da je Samardžija "vođa međunarodne organizovane kriminalne grupe koja se bavila trgovinom kokainom i heroinom u Evropsku uniju, BiH, Crnu Goru i Srbiju."

- Uhapšenu osobu traže slovenske vlasti i pod istragom je zbog trgovine drogom i pranja novca. Vlasti vjeruju da je osumnjičeni regrutovao saučesnike i obezbijedio im vozila s namjenski napravljenim skrivenim pregradama za prijevoz i prodaju kokaina i heroina. Potom bi zaradu oprali kupovinom nekretnina i luksuznih vozila. Tokom operativnih aktivnosti, organi reda zaplijenili su drogu, oružje i municiju, telefone, vozila, elektronsku opremu i više od 120.000 eura u gotovini - naveo je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.