ODRŽANO ROČIŠTE

Pogledajte snimak sa suđenja Ireni Karić koja je ubila muža sjekirom: Majku je tukao, čuli smo plač i lupanje, sav novac bi prokockao

Svaki dan u kući je bilo psovanja, vrijeđanja i prijetnji, ispričao je Gabrijel Đoković

Irena Karić. E. Tihak / Avaz

prije 3 sata 24 minute

Irena Karić, majka četvero djece, 10. maja 2023. godine, u porodičnoj kući u sarajevskom naselju Sedrenik, sjekirom je nanijela povrede suprugu Nijazu koji je podlegao nakon što je bio u komi.

Loš odnos s očuhom

Na pretresu u Kantonalnom sudu Sarajevo, svjedočio je Irenin sin Gabrijel Đoković koji je zbog nasilnog očuha Nijaza sa 16 godina otišao u Hrvatsku kod djeda, gdje i sada živi.


Gabrijel je ispričao da je u vrlo lošim odnosima bio s očuhom Nijazom te da je to bio je glavni razlog zbog kojeg se odlučio da ode kod djeda.

- Bio je veliki kockar. Tjerao me da radim razne vrste poslova s njim. Sav novac od toga završavao je u kockarnici - naveo je Gabrijel.

- Svaki dan u kući je bilo psovanja, vrijeđanja i prijetnji, prema meni i prema mami. Što se tiče djece, kad bi s vratio s posla, djeca su se micala da mu ne bi smetala - dodao je Gabrijel.

Gabrijel Đoković. E. Tihak

Njemu je bilo 14 godina kada se njegova majka udala za Nijaza. U početku je Nijaz bio dobar, ali kasnije je postao nasilan.

- Nisam vidio kako je majku tukao, ali se čulo lupanje i plač. On mi je slao poruke i slike kako ju je pretukao - naveo je Gabrijel.

Kada je bio Hrvatskoj, Nijaz mu je slao poruke, prijetio i tražio da se vrati.

- Prijetio je da će zapaliti kuću, da će mi istući majku, da će joj polomiti ruke ako se ne vratim - kazao je mladić.

Majka zaplakala

Na vrlo emotivno pitanje svoje majke Irene: „Koliko dugo si se bojao za svoj i moj život i za život svoje braće“, Gabrijel je odgovorio:

- Previše.

Postupajuća tužiteljica pročitala je iskaze Irene Karić iz istrage u kojima je priznala da je sjekirom više puta udarila Nijaza po glavi. U svom priznaju pričala je o nasilju koje je Nijaz provodio nad njom i djecom, kako joj je otimao platu koju bi prokockao, a ona skrivala 10 KM da nahrani djecu. Zbog kocke tjerao ju je da prosi novac po komšiluku.

Kompletno suđenje možete pogledati na YouTube kanalu Avaz TV.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.