DIJASPORA

OFFENBACH: Bošnjaci jedinstveni na izborima za Vijeće stranaca

U njemačkoj pokrajini Hessen, 29. novembra

B. ŠIŠIĆ

18.11.2015

U njemačkom gradu Offenbachu, kao i u skoro svim ostalim gradovima u pokrajini Hessen, 29. novembra bit će održani izbori za Ausländerbeirat, što bi u slobodnom prijevodu značilo da se bira predstavnik stranaca za grad Offenbach. S obzirom da su se ove godine velikim dijelom u ove izbore uključili predstavnici Bugarske i Rumunije, a kojima je za cilj da sa funkcije podpredsjednika i predsjednika smjene Tunc Selima i Rafouda Abdelkadera.

Njih dvojica su za grad i za muslimane u tom gradu mnogo učinili, pa je ideja da se oni i dalje trebaju podržati. Na ovim Izborima po prvi put pojavit će se ime Ismeta Velagića, člana BKC Offenbach koji bi, ako dobije dovoljno glasova, mogao postati ravnopravni član  Vijeća stranaca u Offenbachu.

- Na ovim izborima 29. novembra predstavnici Rumuna i Bugara imaju namjeru da smjene Tunc Selima. Pravilnik glasanja je slijedeći, cijela lista sadrži 25 glasova, može se glasati pojedinačno, mogu se dati najviše tri glasa, dakle može Selim dobiti tri, ja tri, Junuz Hodžić koji je također već dugi niz godina u Vijeću stranaca i koji bi tu trebao ostati, također tri glasa, a sve ostalo unutar liste je stvar dogovora. Za grad Offenbach je veoma bitno da smo svi udruženi. Junuz je, recimo, iz Sandžaka, ali mi smo po pitanju glasanja i dolaska na listu i ulazak u ovo Vijeće veoma jedinstveni. Bitno je da budemo zajedno u budućnosti jer onda možemo da na neki način dosta predložimo, da izglasamo neke privilegije za nas strance, a posebno državljane BiH i Sandžaka. Bitno nam je da kao cijelina prođemo na ovom glasanju, idemo zajedno jer samo sloga i zajednički rad može nas dovesti do veoma bitnih rezultata - rijeci su Ismeta Velagića.

- Prije dvanaest godina kada smo po prvi put imali pravo da budemo na listi za ovo Vijeće stranaca u Offenbachu predložili smo mog brata Junuza i od tada je on dio te priče i to veoma uspješne priče. Kao džemat izašli smo na glasanje i mislim da je tada i u to vrijeme Junuz dobio zaista mnogo glasova, čak je bio veoma blizu samom predsjedniku. Uspjeli smo nakon toga da izdjestvujemo da se u bolnicama organizira jako bolesnim ljudima dolazak imama, ukidanje svinjskog mesa u diječijim vrtićima u Offenbachu. Prema podacima kojima raspolazem ima već 53 posto stranaca u Offenbachu, a od toga oko 40 posto je muslimanske vjeroispovijesti, tako da ima veliki broj djece u dijecijim vrtićima i u školama. Ponavljam jos jednom da je veoma bitno da svi zajedno sada opet podržimo da ponovno budu izabrani isti predsjednik i podpredsjednik, pojačani sa Ismetom Velagicem i Junuzom Hadžićem - rekao nam je Muzafer Hadžić, brat Junuza Hadžića.

Glasati se moze  samo sa stranim pasošem, a dok sa njemačkim pasošem se može kandidovati za listu.

Bošnjaka u Ofenbahu ima kako iz BiH tako isto i iz Sandžaka, Crne Gore, Makedonije, Srbije i prema riječima Velagića i Hadžića, veoma je bitno da su ujedinjeni, jer svi imaju isti cilj, da se njihov glas cuje i uvaži.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.