DIJASPORA

MANNHEIM Obilježen dan državnosti BiH

U klubu "Ljiljani"

B. ŠIŠIĆ

2.12.2015

U Klubu Bosne i Hercegovine "Ljiljani" u njemačkom gradu Mannheimu na svečan način i uz prigodan program obilježen je Dan državnosti BiH.

Skoro svi pozvani gosti odazvali su se pozivu, a samo iz opravdanih razloga ovoj manifestaciji nije prisustvovao generalni konzul BiH u Stuttgartu Mišković.

Pozivu se rado odazvao i dječiji pisac, te glavni i odgovorni urednik izdavačke književne kuće Šimo Ešić, koji je sve posjetioce obradovao njegovim recitacijama, kao i promocijama najnovijih knjiga "Bosanske riječi".

- Vrlo rado se odazivam pozivu na ovakva druženje, a posebno kada je u pitanju država Bosna i Hercegovina. Drago mi je kada na jednom mjestu vidim ovako mnogo djece i njihovih roditelja, jer i to je dokaz da bez obzira što su skora sva ova djeca rođena u Njemačkoj, oni zahavaljujuci njihovim roditeljima ne zaboravljaju zemlju porijekla - bile su riječi Šime Ešića.

Šimo Ešić je kasnije svakom dijetetu koje je recitovalo poklonio po jednu knjigu njegove izdavačke kuće.

simo-esic

Šimo Ešić poklanjao knjige

Fatima Mrkalj u ime kluba "Ljijani" u Manhajmu pozdravila se sve posjetioce i pristigle goste, zahvalila ima se na dolasku i rekla:

- Ove naše prostorije oduvjek su bile mjesto okupljanja Bosanaca i Hercegovaca,kao i svih ljudi dobre volje bez obzira na vjeru i naciju. Da li je u pitanju neki koncert ili ovakva druženja sa povodom, meni je drago kada se družimo, i kada bez obzira što smo daleko od naše domovine ne zaboravljamo odakle smo došli, koji nam je maternji jezik i da sve to revnosno prenosimo na mlađe generacije.

Nakon intoniranja himne BiH, učenici dopunske škole na bosanskom jeziku u Manhajmu izmamili su veliki aplauz kod posjetilaca, a kod onih najosjetljivijih i poneku suzu u oku.

U ime Islamskog kulturnog centra Mannheim, doktor Senad Hadžiselimović čestitao je Dan državnosti i kratko izložio istoriju BiH.

U programu su ušestvovali i članovi folklorne sekcije "Ljiljani",a program je trajao 80 minuta.

Treba napomenuti da osim što je opravdano izostao sa ovog druženja generalni konzul iz Stuttgarta, svi ostali uposlenici zajedno sa njihovim porodicama bili su prisutni obilježavanju Dana državnosti BiH u Manhajmu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.