DIJASPORA

U njemačkom Wittenu održana osnivačka skupština Bosnian Networx

Unapređenje ekonomskih i svih drugih veza Njemačke i BiH

Fena

8.12.2015

Osnivačka skupština bosanskohercegovačkog udruženja "Bosnian Networx e.V." sa sjedištem u gradu Wittenu, u njemačkoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, održana je proteklog vikenda.

Kako je kazao predsjedavajući ovog udruženja Muamer Andelija, cilj udruženja čiji su članovi akademici i poduzetnici bosanskohercegovačkog porijekla koji žive i rade u Njemačkoj, jeste da bez ideoloških, vjerskih lii političkih ciljeva djeluje kao interesna skupina u predstvaljanju Bosne i Hercegovine u Njemačkoj kao i u lobiranju za nju.

Osim toga udruženje "Bosnian Networx" želi da potpomogne integraciju, obrazovanje i sudjelovanje bosanskohercegovačkih građana u SR Njemačkoj u funkciji partnera i društvenog posrednika za njemačko društvo.

- Cilj udruženja je, između ostalog, i unapređenje ekonomskih veza između bh. i njemačkih poduzetnika, socijalni napredak bh. građana u Njemačkoj kroz obrazovanje i angažman, kroz aktivnu socijalnu participaciju i međunarodno umrežavanje kao i saradnja s njemačkim civilnim društvom kao i vladinim institucijama ove zemlje - kaže Andelija.

Na osnivačkoj skupštini birani su predsjednik, zamjenik, blagajnik, sekretar kao i članovi odbora ovog udruženja. Za predsjednika izabran je Muamer Andelija iz Hagena, za  zamjenicu predsjedavjućeg Bosnian Networxa prof. dr. Đenefa Bostandžić iz Düsseldorfa. Amir Aletić iz Dortmunda izabiran je za blagajnika, a Armin Sučeska iz Wittena za sekretara udruženja. Erdin Kadunić iz Düsseldorfa, Safet Alić i dr. Edvin Destanović iz Dortmunda izabrani su za dodatne članove odbora

Andelija je dodao da ovo udruženje ima također i obavezu da kao intelektualci i poduzetnici poboljšaju sliku Bosne i Hercegovine u Njemačkoj kao i aktivno traženje svojih prava kroz participaciju u svim slojevima njemačkog društva ne zaboravljajući svoje porijeklo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.