DIJASPORA

Bosanska škola i u njemačkom gradu Gaggenau

Saveza dopunskih škola BiH

A.U.

8.12.2015

Bosanskohercegovačka zajednica u Njemačkoj bogatija je za još jednu dopunsku školu na maternjem jeziku. Nova dopunska škola osnovana je u njemačkom gradu Gaggenau, u subotu na skupu održanom u prostorijama IZ Bošnjaka u ovom gradu koji su organizovali domaćini, u saradnji sa Savezom dopunskih škola BiH i Generalnim konzulatom BiH u Štutgartu.

Skup u Gaggenau počeo je tribinom o značaju očuvanja maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori o kome su govorili konzul BiH u Štutgartu Dag Đumrukčić, predsjednik Saveza dopunskih škola BiH i bivši generalni konzul BiH Haris Halilović i Ramiz ef. Kazija, imam u bošnjačkom džematu u ovom gradu.

Nakon održane tribine, jednoglasnom odlukom svih prisutnih osnovana je bosanska dopunska škola u koju je već upisano 23 djece školskog uzrasta iz Gaggenaua i okoline. Za članove Odbora koji će brinuti o radu škole izabrani su: profesorica Berina Kuka, hafiza Adela Kazija, Samir Kuka i Ramiz ef. Kazija.

- Jedna arapska izreka, glasi: “Nije stranac i usamljenik onaj koji ode iz svoje domovine, stranac i usamljenik je onaj koji je sa svojima, a usamljen je“. Bosanski jezik je naš jezik, jezik kojim komuniciramo i međusobno govorimo. Znamo koliko je onih koji ga osporavaju, negiraju i dovode u pitanje njegovo postojanje. Oni koji se bore protiv Bosne i bosanskoj jezika su nam poznati, ali šta je sa nama? Zar ćemo sjediti skrštenih ruku i dozvoliti da svoj jezik i svoj bosanski identitet izgubimo? Da zaboravimo ko smo i odakle dolazimo? Bosanci imaju respekt prema drugima, ali najčešće jedni druge najmanje respektiramo i dovodimo u pitanje naše postojanje i postojanje naših potomaka. Naši ljudi su se jako dobro integrisali u ovo njemačko društvo, kao i u druga društva gdje žive. Ali ono što nam predstavlja problem jeste asimilacija i gubljenje svojih korjena i svog identiteta. Prvi znak asimilacije i gubljenje identiteta jednog naroda jeste gubljenje maternjeg jezika. Da se to ne bi desilo ostavimo našoj djeci i potomcima ono što su nama ostavili naši babo i majka, naši tata i mama, naš maternji, bosanski jezik kojim ćemo očuvati naš indentitet i našu bit bosansku. Ne dozvolimo da nam djeca budu uskraćena za  najveće bogatstvo, a to je da se znaju služiti maternjim jezikom. Ako je taj jezik već u njihovim genima zašto sprečavati te gene da progovore?! Osim vama aktivistima našeg džemata na otvaranju bosanske dopunske škole u Gaggenau se zahvaljujem našem konzulu Đumrukčiću na podršci, a posebno gospodinu Harisu Haliloviću koji je jako marljiv i ustrajan na ovom polju, i koji je već otvorio desetine bosanskih dopunskih škola u Njemačkoj - istakao je u svom obraćanju prisutnima Ramiz ef. Kazija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.