DIJASPORA

GENT Veče ilahija, sevdaha, folklora i lijepe riječi

U organizaciji džemata “Ensarija”

M. MALEŠAK

16.12.2015

U nedjelju, 13. decembra 2015. godine u Gentu (Belgija) je upriličena vjersko-kulturna manifestacija pod nazivom “Večer ilahija, sevdaha, folklora i lijepe riječi” u organizaciji džemata “Ensarija” Gent.

Organizatori su se potrudili da gostima u prepunoj sali pruže najljepši ugođaj. Na početku programa prisutnima se obratio predsjednik džemata “Ensarija”, Zlatan Džemaludin Halilović. Uputivši riječi dobrodošlice, predsjednik je prisutne ukratko upoznao sa projektima koje džemat “Ensarija” planira realizovati u narednom periodu. Pored renoviranja novokupljenog džamijskog prostora, akcenat je stavljen na poboljšanje mektebske i dopunske nastave bosanskog jezika za djecu, te organizovanje tribina i druženja za omladinu i odrasle.

Prisutne, među kojima su bili i predstavnici Ambasade BiH u Kraljevini Belgiji,Nermin Mešinović, otpravnik poslova, i Anita Prtenjača, prvi sekretar, poselamio je i v.d. glavnog imama za zemlje Benelux-a, Bakir ef. Halilović.

bugari

Hafiz Bugari: Izazvao veliko interesovanje zemljaka u Belgiji

Predstavnici svih bošnjačkih džemata u Belgiji, kao i mnogobrojni sunarodnjaci, svojim prisustvom su još jednom potvrdili važnost postojanja, dobre organizacije i međusobne saradnje naših vjerskih i kulturnih zajednica u cilju očuvanja vlastitog identiteta u tuđini.

Večer koja će zasigurno ostati urezana u sjećanju velikog broja vjernika, željnih da čuju mudrosti uvaženog hafiza Sulejman ef. Bugarija, stihove pjesama poznatog bosanskohercegovačkog kantautora, Eldina Huseinbegovića, ilahije u interpretaciji izvanrednog hora “Preporod” iz Ilijaša i naravno, da uživaju gledajući narodne igre mladih djevojaka KUD-a “Behar” iz Genta.

Nisu izostali ni specijaliteti tradicionalne bosanske kuhinje. Zadovoljni uspjehom, organizatori su uputili riječi zahvale svima koji su učestvovali i svojim prisustvom uveličali ovu nesvakidašnju manifestaciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.