DIJASPORA

Holandske vlasti imamu iz BiH dozvolile dolazak u Rotterdam

Nakon duge procedure bošnjačkog džemata IKC "Selam'"

A. Hu.

23.12.2015

Nakon duge procedure bošnjački džemat IKC "Selam" Rotterdam napokon je od holandskih vlasti dobio dozvolu za dolazak imama iz Bosne i Hercegovine.

Kako je prvi zahtjev odbijen zbog navodno nedovoljne količine novca koji na mjesečnoj bazi stiže na bankovni račun, u žalbenom postupku IKC "Selam" je priložio dokaz da se najveći džemat IZ Bošnjaka u Holandiji (IZBN) oporavio te da ipak ima dovoljno redovnih finansijskih sredstava kroz članarine i druge prihode, te da mogu plaćati imama što je holandska služba za strance (Immigratiedinst) uvažila.

U međuvremenu novi imam Aldin ef. Šahbazović morao je u ambasadi Holandije u Sarajevu položiti kurs holandskog jezika pa je njegov dolazak na novu dužnost u Rotterdam samo formalnost.

- Hvala Allahu da je sve završeno kako smo priželjkivali. Naš novi imam još samo u holandskoj ambasadi u Sarajevu treba podići vizu i doći na posao u naš džemat - s olakšanjem i zadovoljstvom je rekao Osman Kadušić, predsjednik IKC "Selam" Rotterdam, nakon dugogodišnje blokade i minimalnih aktivnosti proteklih godina.

Problemi u najstarijem džematu IZBN (formiran 1991 godine) počeli su 23.11.2013 godine kada je tadašnjem imamu Nermin ef. Čaniću odlukom Skupštine džemata uručen otkaz. Imam se žalio, ali je izgubio parnicu protiv džemata u sudskom sporu u junu 2014 godine od kada roterdamski Bošnjaci nemaju stalnog imama već povremene honorarne, ili gostujuće efendije iz BiH. Sada u Roterdamu vjeruju da ulaze u mirniju luku.

 

                                                                                                                      

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.