DIJASPORA

Generalni konzul BiH Dževad Saldić u Frankfurtu: Svim našim građanima smo pružili usluge i riješili probleme

Sumiranje rezultata rada u 2015. godini

B. ŠIŠIĆ

23.12.2015

Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Frankfurtu jedan je od najvećih generalnih konzulata u Evropi, a konzularnim uslugama pokriva veliki broj državljana BiH. Već tri godine generalni konzul je Dževad Saldić, pa smo ga zamolili da sumira rezultate rada ovog konzulata u 2015. godini. 

- Ovu godinu naš generalni konzulat završava veoma uspješno i povoljno. Odrađeno je dosta stvari, kroz prostorije konzulata prošlo je na hiljade državljana BiH koji su trazili od nas razne vrste usluga, što smo i pružili. Ono što je najbitnije je da smo riješili probleme koje smo imali oko ispisa bh. državljana iz državljanstva BiH. Već drugi put organizovali smo "Noć BiH", manifestaciju koja je naišla na odličan odziv svih državljana BiH, bez obzira na vjeru i naciju, a koji zive u Njemačkoj", rekao je Saldić. 

Kazao je da se ove godine državljanstva BiH ispisalo 255 osoba, deset više u odnosu na 2014. godinu, te da se radi o neznatnoj razlici. 

Osvrnuo se i na hapšenje Hanefije Prljića. 

- Da, to je veoma delikatan slučaj, da čovjek bude uhapšen u Dortmundu i da bude pritvoren zbog iste stvari zbog koje je već bio u zatvoru u BiH. Mislim da je to specifičan slučaj koji još nije zabilježen. 

Kazao je da on do 6. januara neće biti isporučen Italji, ali da se to tada treba uložiti žalba.

- Sa još jednim uposlenikom generalnog konzulata idem 30. decembra u Dortmund kod Prijićevog advokata, a onda ćemo svi zajedno otići do Henefije u zatvor. Ja ovih dana čekam da dobijem dopis iz Sarajeva,odnosno iz predsjedništva. Sa tim dopisom ja mogu da uradim neke stvari, a koje su bitne za ovaj slučaj. Trenutno je situacija koliko toliko povoljna, a i njegov njemački advokat se iznenadio, jer je i on tek prije par dana dobio njegove kompletne akte, a koje su podebele. Predsjedništvo u Sarajevu je dobilo pismo italijanskih vlasti ,a koje bih ja također trebao dobiti, dat ću da se prevede na njemački jezik, pa ću i njega ponijeti u Dortmund. Njegova sestra Halida je također jako angažovana oko kompletnog slučaja, ali ona još nije imala priliku da ga vidi, jer joj to ne dozvoljavaju, a ja ću sa advokatom pokušati sve da i ona tog 30.decembra bude prisutna našem sastanku u zatvoru u Dortmundu. Advokat i njegova supruga koji vode ovaj slučaj su optimisti, mada to u pocetku nisu, jednostavno vjeruju u pozitivan rezultat”.

Po Vašem misljenju kako Hanefija Prijić izgleda i kako je prihvatio ovu kompletnu situaciju?

“Kada sam prije desetak dana bio kod njega ,baš sam se prijatno iznenadio. Poznato je da je zbog stresa kojeg je imao od hapšenja, pa do zatvora dozivio moždani udar, pa  je poslije toga bio izgubljen u vremenu i prostoru, sada se baš lijepo oporavio. Obradovao se susretu sa mnom, shvatio je gdje se nalazi, shvatio je kompletnu situaciju, vratila mu se ona zdrava boja u lice. On se pomirio sa situacijom, rekao je ako treba da bude izručen Italiji neka i to urade, ali samo da konačno nađe izlaz iz ove situacije u kojoj se nalazi. Iskreno mislim da su moje posjete na njega jako pozitivno uticale, jer je shvatio da nije sam. Pričao mi je o njegovom privatnom životu, a ponajviše o njegovoj djeci koja mu nedostaju.

Možete li nam reći ko finasira Prijićevog advokata u Njemačkoj?

„Mogu zasto da ne. Rodbina sve to finansira, a prije svega njegov sestric Hamdija Prijić, ugledni i priznati privatni poduzetnik u Njemaćkoj iz grada Stuttgarta.”

Generalni konzul BiH u Frankfurtu Dževad Saldić ovim putem poželio je svim vjernicima katoličke vjeroispovjesti sretan Božić, a svim građanima BiH iskreno i od srca zeli sve najbolje u Novoj 2016.godini.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.