DIJASPORA

U Mičigenu formirali Udruženje za pomoć povratnicima u Doboj

Raseljene Dobojlije ne zaboravljaju rodni kraj

M. Čabrić

19.1.2016

Da građani BiH, raseljeni širom svijeta, ne zaboravljaju rodni kraj pokazuje i primjer Dobojlija koji su bolji život ili spas od rata potražili u američkoj saveznoj državi Mičigen. Tamo su prije četiri godine osnovali Humanitarno udruženje "Krčevine" odakle redovno šalju pomoć socijalno ugroženim povratnicima u dobojski kraj.

Dvije decenije nakon povratka u prijeratna naselja i povratnici u dobojski kraj žive veoma teško. Mali broj ima posao. Većina preživljava od poljoprivrede, uzgaja stoku ili se bavi plasteničkom proizvodnjom. Većini povratnika u dobojski kraj osnovna primanja su od rođaka ili humanitarnih udruženja koja su bivši sugrađani formirali daleko od rodnog kraja.

- Povratnici su većinom dobili neki stimulans za održivi povratak u vidu plastenika, stoke itd. To je bilo nedovoljno i kratkog daha, tako da i danas povratnici jedva preživljavaju na kućnom pragu. S tim ciljem smo osnovali ovo udruženje i pokušavamo pomoći koliko možemo - kaže Hana Čabrić, koordinatorica HU "Krčevine".

hana-cabric

Hana Čabrić: Koordinatorica HU "Krčevine".

Uz ostalu pomoć, HU "Krčevine" iz SAD svake godine za 90 učenika u dobojskom kraju pred početak školske godine osigura školski pribor.

- Unazad dvije godine djecu spremaju za školu. Evo sada su donijeli neke pakete u hrani i ja im se zahvaljujem. Ne znam šta drugo reći. Već tri godine sam bez posla. Troje djece i ja preživljavamo od 160 KM dječijeg dodatka. Poneka dnevnica je nedovoljan da bi se moglo živjeti. Ostvario sam pravo na penziju, ali zbog birokratije je još ne primam i prinuđen sam da se sudim s državom - priča nam Nihad Kamarić, povratnik u Orašje kod Doboja.

Iz ovog humanitarnog udruženja pozivaju vlasti da, u okviru socijalnog programa, pomognu povratnicima. Kako bilo, ističu, njihova pomoć ni ubuduće neće izostati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.