DIJASPORA

U Njemačkoj više od 1.500 učenika od septembra čekaju udžbenike iz Sarajeva

Apel nadležnima iz Saveza dopunskih škola BiH

H. HALILOVIĆ

21.1.2016

U Njemačkoj više od 1.500 učenika polaznika dopunskih škola BiH na maternjem jeziku i njihovi nastavnici četiri mjeseca čekaju da im iz BiH dostave odštampane udžbenike koji "leže "u podrumima nadležnih ministarstva u Sarajevu.

Prilikom radne posjete delegacije Saveza dopunskih škola BiH nadležnim ministarstvima u Bosni i Hercegovini, Ministarstvu civilnih poslova BiH, Ministarstvu vanjskih poslova BiH, Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH i Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke, početkom maja, prošle godine, gdje smo zaista lijepo primljeni, nadležne smo upoznali sa problemima u oblasti dopunskog obrazovanja djece građana BiH u dijaspori na maternjem jeziku, posebno djece Bošnjaka, istakli pozitivne primjere i rezultate koji se na tom polju postižu u pojedinim zemljama poput Njemačke i predložili konkretne poteze koje bi država BiH trebala uraditi kako bi se spriječila asimilacija, sačuvao maternji jezik i veza sa domovinom. Posebno djece i mladih koji su rođeni u inostranstvu - rekao je Ismet Hasanović, potpredsjednik Saveza dopunskih škola BiH u SR Njemačkoj, predsjednik Zajednice BiH u Minhenu.

Halilović ističe da su tom prilikom istakli smo i nedostatak udžbenika, jer u pojedinim školama udžbenike nemaju ni nastavnici.

4-dio-polaznika-bosanske-skole-u-oberlenningenu

Dio polaznika bosanke škole u Oberlennligenu

U Ministarstvu civilnih poslova BiH su nam obećali da će udžbenik biti doštampan i dostavljen do DKP-a BiH, do početka školske 2015/16 godine. Iz istog ministarstva smo 5. oktobra, prošle godine dobili informaciju da su udžbenici odštampani i uskoro nam dostavljeni koja je sve nas u Savezu i u više od 40 odjeljenja u kojima se izvodi dopunska nastava na bosanskom jeziku veoma obradovala. Putem Generalnog konzulata BiH u Štutgartu nadležnima smo poslali informacije gdje i koliko udžbenika treba. Nažalost, udžbenika još nema, a djeca, roditelji i nastavnici na nas svakodnevno vrše pritisak da im iste dostavimo - rekao je Halilović te dodao:

- Ne možemo da shvatimo da treba više od četiri mjeseca da bi iz Sarajeva do Minhena ili Štutgarta poslali udžbenike. Još više nas boli indolentan odnos države Bosne i Hercegovine prema više od dva miliona njenih građana koji žive u dijaspori koji traje već 20 godina. Kakvu nam to poruku šalju oni koji su na vlasti u našoj domovini – kaže i pita se Ismet Hasanović, potpredsjednik Saveza dopunskih škola BiH u SR Njemačkoj, predsjednik Zajednice BiH u Minhenu.

3-polaznici-dopunske-skole-u-rosenheimu

Polaznici škole u Roseinheimu

Zadnji put, 2008. i 2009. godine dopunske škole BiH u SR Njemačkoj su udžbenike dobile putem MVP-a i Ambasade i Generalnih konzulata BiH u Njemačkoj.

- Ne znamo u čemu je sada problem. Novac sigurno nije, jer, primjera radi, rezervacija jednog VIP salona, za dva sata, na nekom od aerodroma u Njemačkoj, za nekog od zvaničnika BiH da se ne bi miješao sa običnim pukom košta više od prevoza udžbenika iz Sarajeva do Štutgarta. Apelujemo na nadležne u BiH da nam što prije dostave udžbenike i da regulišu dopunsko obrazovanje djece građana BiH na maternjem jeziku dok još ima onih koji žele i hoće da jačaju veze sa domovinom. Ovakav kakav zadnjih 20 godina jeste odnos države prema više od dva miliona građana BiH u dijaspori je odvraćanje građana BiH od njihove domovine i stimulisanje njihove asimilacije u strana društva - kaže Haris Halilović, predsjednik Saveza dopunskih škola BiH, bivši generalni konzul BiH u Štutgartu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.