DIJASPORA

Savez dopunskih škola BiH: Što prije dostaviti udžbenike za obrazovanje djece u Njemačkoj

Upućen apel nadležnim bh. institucijama

Fena

21.1.2016

Savez dopunskih škola BiH u Njemačkoj uputio je apel nadležnim bh. institucijama da učenicima dopunskih škola BiH na maternjem jeziku i njihovim nastavnicima što prije dostave udžbenike i regulišu dopunsko obrazovanje djece bh. građana na maternjem jeziku.

Iz ovog saveza u saopćenju za javnost tvrde da su im u Ministarstvu civilnih poslova BiH obećali da će udžbenik biti odštampan i dostavljen do DKP-a BiH do početka školske 2015./16. godine. Također, iz istog ministarstva su 5. oktobra prošle godine, kako navodi Savez, dobili informaciju da su udžbenici odštampani i da će uskoro biti dostavljeni.

- Nažalost, udžbenika još nema, a djeca, roditelji i nastavnici na nas svakodnevno vrše pritisak da im iste dostavimo - kaže potpredsjednik Saveza dopunskih škola BiH u SR Njemačkoj Ismet Hasanović. 

Predsjednik ovog saveza Haris Halilović naveo je da su zadnji put 2008. i 2009. godine dopunske škole BiH u SR Njemačkoj udžbenike dobile putem MVP-a i Ambasade te generalnih konzulata BiH u Njemačkoj.

- Ne znamo u čemu je sada problem. Apelujemo na nadležne u BiH da nam što prije dostave udžbenike i regulišu dopunsko obrazovanje djece građana BiH na maternjem jeziku dok još ima onih koji žele i hoće da jačaju veze s domovinom - poručio je Halilović.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.