DIJASPORA

Počela nastava u bosanskoj dopunskoj školi u Gaggenau

Upriličena svečanost u školi Hans-Thoma Schule

S.B.

24.1.2016

U prostorijama njemačke škole Hans-Thoma Schule, u petak 22.01.2016. godine, svečano je obilježen početak nastave u bosanskoj dopunskoj školi u Gaggenau.

Pored učiteljice i djece, ovoj skromnoj svečanosti prisustvovali su i roditelji, koordinatori bosanske dopunske škole: hfz. Adela Kazija, Senka Helać, Samir Kuka, imam Ramiz ef. Kazija i članovi odbora džemata Gaggenau.

4-gaggenau

Dio prisutnih svečanosti u Gaggenau

Učiteljica Berina Kuka je u svom izlaganju istakla važnost očuvanja maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori, upoznala djecu i roditelje o planu i programu održavanja nastave, a zatim se zahvalila prisutnima na odazivu, a posebno džematu Gaggenau i imamu na velikoj podršci, ustupanju prostorija za dogovor i osnivanje bosanske dopunske škole, te gospodinu Harisu Haliloviću, predsjedniku Saveza bosanskih dopunskih škola i Generalnom konzulatu BiH u Štutgartu.


2gagge

Nastavnica Berina Kuka sa svojim učenicima

Prisutni su imali priliku, uz kahvu i kolače, da se upoznaju sa učiteljicom i da postavljaju pitanja o održavanju nastave i slično. U znak dobrodošlice na prvi čas, učenici su dobili i prikladne poklone.

U školu je, do sada, upisano 16 učenika, ali zbog velikog interesovanja roditelja, očekujemo da će u narednim sedmicama taj broj biti veći, kažu aktivisti BiH u Gaggenau.

3gagge-2

Nastavnica Berina Kuka i koordinatori škole

Bosanska dopunska škola u Gagennau osnovana je 5. decembra 2015. godine, na tribini i sastanku o značaju maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori na kojoj su govorili konzul BiH u Štutgartu Dag Đumrukčić i predsjednik Saveza dopunskih škola BiH Haris Halilović, bivši generalni konzul BiH u Štutgartu, nakon pola godine priprema. U periodu od osnivanja škole do početka izvođenja nastave zu podršku Saveza i Generalnog konzulata BiH u Štutgartu obezbijeđene su prostorije u njemačkoj školi za izvođenje dopunske nastave na bosanskom jeziku i izabrana nastavnica. Bosanska dopunska škola u Gaggenau je jedna od 44 odjeljenja dopunskih škola BiH u SR Njemačkoj u kojima se dopunska nastava izvodi na bosanskom jeziku, po planu, programu i udžbeniku Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

                                                                                       

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.