DIJASPORA

Prvi susreti mektebske pouke mladih Bošnjaka iz Benelux-a

Roermond: Veliki skup polaznika mektebske pouke

A.Hu.

25.1.2016

Bošnjački IKC 'Nur' Roermond jučer je bio domaćin Prvog susreta polaznika mektebske pouke IZ Bošnjaka iz zemalja Benelux-a (Holandija, Belgija i Luksemburg).

Već u ranim jutarnjim satima u 'Sporthal Donderberg' okupilo se oko 200 djece iz šest džemata IZ Bošnjaka u Holandiji i tri iz džemata u Belgiji.

Najmlađi su nastupili u dva odvojena fudbalska turnira za uzrast od 6-10 i 10-15 godina, podržani od velikog broja roditelja i pripadnika Islamske zajednice Bošnjaka iz dvije susjedne zemlje. Nakon fudbala, mladi Bošnjaci predstavili su se gostima u posebnom programu a za starije je organizirana i tribina na temu 'Važnost mekteba u odgoju djece' na kojoj su govorili imami iz Holandije i Belgije, predvođeni Bakir ef. Halilovićem, v.d. Glavnog imama IZ Bošnjaka za zemlje Benelux-a.

fudbalski-turnir

Detalj sa fudbalskog turnira

- Jako smo sretni zbog velikog odziva djece i roditelja iz velikog broja džemata Holandije i Belgije, koji možda nikad u tolikom broju nisu bili na jednom mjestu od kada djelujemo kao organizirana zajednica. Osnovni cilj je bio da se naša djeca koja pohađaju mektebsku nastavu upoznaju i jedan dan druže, zajedno s njihovim roditeljima i drugim članovima i simpatizerima Islamske zajednice Bošnjaka i mislim da smo u potpunosti u tome uspjeli - rekao nam je Begzad Nakičević, sekretar IZ Bošnjaka u Holandiji, koji se posebno zahvalio domaćinima iz IKC 'Nur' Roermond za odličnu organizaciju turnira i kompletnog programa te pripremi hrane i pića za mnogobrojne goste.

domacin-je-pripremio-i-bogatu-zakusku-za-sve-goste

Domaćin pripremio bogatu zakusku za sve goste

Pobjednicima turnira su pripali pehari a program je završen tek u večernjim satima uz ugodno druženje velikog broja volontera bošnjačkih džemata iz devet gradova. Namjera organizatora je da susreti polaznika mektebske pouke iz zemalja Benelux-a budu svake godine u organizaciji drugog džemata a prema prvim reakcijama, za očekivati je da će biti sve veći i uspješniji.

 

                                                                                                                                           

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.