DIJASPORA

BKC OFFENBACH Prvo Bošnjačko veče u 2016.

Druženje zemljaka

B. ŠIŠIĆ

26.1.2016

Jedan od najaktivnijih bošnjačkih džemata u pokrajini Hessen u Njemačkoj je BKC Offenbach. Tako su vrijedni članovi ovog džemata organizirali prvo Bošnjačko veče u ovoj 2016. godini, a na kojoj se su okupile mnogobrojne džematlije, ali i njihovi prijatelji i poznanici iz drugih džemata iz susjednih gradova Frankfurta, Mainza, Visbadena, Darmstadta.

Na ovo druženje iz Darmstadta došli Rifet Mesinović i Osman Nuhanović, a njihov domaćin tu večer bio je Rasim Mujkić iz džemata Offenbach.

U BKC Offenbach nema dijeljenja poslova na muške i ženske, već su svi kao jedno, svi su ravnopravno i svi pomažu i rade gdje je potrebno. Tako su tu večer za kolače bile zadužene Sanela Bajrektarević i Samra Harambašić, dok su za porodaju pita koje su napravile vrijedne džematlijke bili zaduženi Šemso, Fudo, Muhamed i Ismet.

Među mnogobrojnim posjetiocima bio je i generalni konzul BiH u Frankfurtu Dževad Šaldić, a koji je bio i specijalni gost večeri i koji je bio u društvu poznatog bh. biznismena Fadila Junuzovića. Njihov domaćin bio je Šerif Bajrektarević, predsjednik BKC Offenbach.

Dževad Šaldić se kratko obratio posjetiocima, upoznao ih sa planovima rada konzulata za ovu godinu, zahvalio im se što održavaju uspješnu saradnju sa konzulatom, te se zahvalio  i pohvalio rad domaćina BKC Offenbach, te najavio da će ove godine Noć Bosne i Hercegovine biti održana 22. oktobra.

U muzičkom dijelu programa nastupio je Osman Hadžić, a prije njega sve posjetioce igrom i pjesmom kroz BiH proveli su članovi folklornih sekcija iz gradova Wezlar i Frankfurt.

Druženje je potrajalo do kasnih noćnih sati, a ovaj džemat iz Offenbacha uskoro će organizirati, sada već tradicionalni malonogometni turnir.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.