DIJASPORA

Osnovana prva bosanska dopunska škola

Svečanost među građanima BiH u ovoj zemlji

Avaz.ba

30.1.2016

Nastava počinje sljedeće sedmice a izvodit će je nastavnici Amra Ikanović i Mirza Ramić. Zahvalnost susretljivim Italijanima

Nakon desetomjesečnih aktivnosti, u petak, 29. januara 2016. godine, u Republici Italiji je osnovana prva dopunska škola Bosne i Hercegovine. Skromna svečanost kojoj su prisustvovali roditelji, djeca, predstavnici domaćina i aktivisti BiH održana je u prostorijama Osnovne škole „Tovini“ u Boario Terme.

Za pohađanje dopunske nastave na bosanskom jeziku već je prijavljeno 35 djevojčica i dječaka. Nastava će se izvoditi u italijanskim školama Boario Terme i Costa Volpino. Nastava počinje u sljedeći petak i nedjelju, a izvodit će je Amra Ikanović i Mirza Ramić. Najzaslužniji za početak realizacije ovog projekta su aktivisti asocijacije Bošnjaka „Ljiljan“ (Associazione Bosniaca „Ljiljan“), na čelu sa agilnim predsjednikom Ramom Kadrićem.

- Na projektu osnivanja dopunske škole Bosne i Hercegovine u Italiji radimo od aprila, prošle godine kada je u Angolo Terme održan sastanak rukovodstva Svjetskog saveza dijaspore BiH, predstavnika vlasti iz Bosne i Hercegovine i predstavnika DKP-a BiH u Italiji. Tom prilikom predsjednik Saveza dopunskih škola BiH u Njemačkoj i bivši generalni konzul BiH u Štutgartu Haris Halilović govorio je o značaju očuvanja maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori i iskustvima u radu dopunskih škola BiH u toj zemlji. Tada smo shvatili da ćemo se vremenom asimilirati u strana društva i nestati kao narod ako sami nešto ne poduzmemo, ako naša djeca ne budu znala naš maternji jezik, ako zaborave svoje porijeklo, kulturu, običaje, vjeru i osnovne postulate o domovini iz koje dolazimo. Zbog toga smo izuzetno sretni osnivanjem bosanske dopunske škole koja će nam pomoći da se to ne desi i koja će nas više zbližavati. Izuzetnu zahvalnost izražavamo našim domaćinima Italijanima na susretljivosti, razumijevanju i pomoći u iznalaženju školskih prostorija za izvođenje nastave na našem, bosanskom jeziku. Razumijevanje za nas iz BiH u ovom dijelu Italije posebno imaju komune Angolo Terme, Artogne, Costa Volpino, Darfo i Boario Terme – kaže Ramo Kadrić, predsjednik asocijacije Bošnjaka „Ljiljan“ iz Angolo Terme.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.