DIJASPORA

U 31. GODINI Fočanka Azra Piljug u Duisburgu počinje manekensku karijeru

Za uspjehe nikad nije kasno

Al. B.

1.2.2016

Nakon što je nedavno prihvatila ponudu agencije "Model Management", Fočanka Azra Piljug, sa adresom u njemačkom Duisburgu, očekuje svoj prvi photo shooting zakazan za 31. januar. Svoje prve fotografije, ova 31-godišnja Bosanka napravit će za "Nathalies Photodesign" iz grada u kojem živi.

- Nisam se ranije bavila manekenstvom, ali dosta osoba iz moje okoline su mi govorili da bih, zbog mog lica, trebala pokušati. Desilo se iznenada, prije nekoliko sedmica, tako što mi se putem Facebooka javila žena, modelscout, ponudivši saradnju. Odgovorila sam joj da zeza nekog drugog i izbrisala njenu poruku. Nakon par dana stigao je e-mail od agencije, za koju ta žena radi, u kojem su potvrdili interesovanje i ponudili mi da me uvrste na njihovu listu modela – kaže Azra.

U svijetu kojem je dosta "mršavica" na modnim pistama, Azra je u kategoriji modela koji postaju sve popularniji.

- "Plus size" modeli su, kako ja volim reći, elegantno popunjeni modeli, koji nose veličine 42 ili XL i veće. Potražnja za njima sve je veća jer svakoj drugoj ženi je lakše da se identificira sa Plus size, nego sa Zero modelom - uz osmijeh pojašnjava Azra. 

azra-piljug-2

Piljug: Prvi koraci u svijetu modela

Prognana iz Foče, u Njemačku je sa majkom i mlađom sestrom stigla krajem 1993. godine. U međuvremenu je osnovala i vlastitu porodicu, živi sa suprugom Fehimom, rođenim Zeničaninom, s kojim ima tri kćerke – Selmu, Elmedinu i Alinu.

– Fehim nije samo moj muž, nego i moja snaga, podrška, moj najbolji drug i ljubav mog života. Naš brak su uljepšale i našu sreću većom učinile kćerke, jer djeca su bereket i največe bogatstvo – dodaje Azra.

Azra je bila učenica generacije 2000. godine u pokrajini Sjeverna Rajna – Vestfalija, nakon što je za samo tri mjeseca savladala njemački jezik. Kaže da, iako živi u Njemačkoj, i dalje ponosna Bosanka, koja svoju domovinu nastoji predstaviti na najbolji način i pokazati da su Bosanci i Hercegovci pametni, lijepi, talentirani, ljubazni, gostoljubivi i humani ljudi, te da do kraja života ostaju borci i pobjednici.

Inače, Azra potiče iz fočanske porodice Rikalo, koju je agresija na BiH razorila kao i grad u kojem je živjela. Njen otac Zaim, sa braćom Huseinom i Midhatom, uspio je izbjeći u Crnu Goru, ali su deportovani nazad i zatočeni u zloglasni KPD Foča. – To smo morali bolno saznati prošle godine, jer su ga tada pronašli u masovnoj grobnici i identifikovali kao moga babu. To je nešto najteže u mom životu i taj gubitak, ta bol pratit će me kroz cijeli život. Nikada neću zaboraviti njegove zadnje savjete – Azra, sine, nemoj babi nikad okaljati obraz. Zato se sve ove godine i ponašam tako, živim u nadi da bi on bio ponosan na mene – kaže Azra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.