DIJASPORA

Održan deveti susret bosanskohercegovačke dijaspore u švicarskom Lausenu

Humanitarni koncert i druženje građana

Fena

2.2.2016

I ove godine Klub "Behar“ Sissach i Udruženje "Srce Cazina“ organizirali su humanitarni koncert i druženje građana u švicarskom Lausenu, a bilo je riječi o pripremama za deseti jubilarni koncert koji bi se trebao održati naredne godine na istom mjestu.

- Mi smo sretni i već se pripremamo da iduće godine obilježimo 25 godina postojanja Kluba "Behar“ i desetu godišnjicu Udruženja "Srce Cazina“ jer smo pokazali i dokazali da se dobrim radom može sve postići - izjavio je predsjednik Kluba "Behar" Sejfo Bašić.

Veliki broj Bosanaca i Hercegovaca koji žive i rade u Švicarskoj ni ove godine nije propustio okupljanje u Lausenu ističući da sličnih manifestacija ima i u brojnim drugim zajednicama u dijaspori, ali da je ovaj događaj jedinstven zbog svoje tradicije i brojnosti onih koji dolaze svake godine.

Među posjetiocima druženja u Lausenu uvijek je veliki broj najmlađih za koje je ove godine organizirano malo takmičenje u crtanju. Tema je bila Bosna i Hercegovina, a nagrade proizvodi iz domovine.

- Jačanje i širenje našeg zajedništva bilo je osnovni motiv ovog okupljanja prije više od decenije i danas s ponosom možemo kazati da smo u tome uspjeli. Radimo puno na tom učvršćivanju veza i kada vidimo da su tu generacije od najmlađih do najstarijih, da se ljudi povezuju i da su postali zajednica za primjer, jasno je da je ovo trud koji je uložen u dobro - istaknuo je načelnik općine Cazin Nermin Ogrešević koji se i ovog puta sastao s Krajišnicima i ostalim Bosancima i Hercegovcima u Koblenzu, Zurichu, Sissachu i okolici.

Jubilarni deseti susret u Lausenu, kako kažu organizatori, bit će višednevna manifestacija čiji će sadržaji zadržati svoj tradicionalni karakter, ali i biti oplemenjeni novim idejama koje bi trebale obilježiti sva buduća druženja.

U okviru susreta bh. dijaspore odigran je i tradicionalni malonogometni turnir u Lausenu, uz učešće 28 ekipa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.