DIJASPORA

NJEMAČKA Generalni konzuli BiH i konzul Crne Gore obišli klubove i udruženja sa područja bivše Jugoslavije

U pokrajini Baden-Württemberg

Autor:B. ŠIŠIĆ

25.2.2016

Generalni konzuli BiH iz Frankfurta i Stuttgarta, Dževad Saldić i Zvonko Mišković zajedno sa generalnim konzulom Crne Gore iz Frankfurta Branislavom Karadžićem bili su u obilasku  klubova i udruženja sa područja nekadašnje Jugoslavije, a koja djeluju i rade i pokrajini Baden-Württemberg, čiji je glavni grad Stuttgart.

- Posjetili smo zajadno ovu pokrajinu iz razloga da se pobliže upoznamo sa našim klubovima i ljudima koji ih vode i koji te klubove posjećuju. Želja nam je bila da ljudi znaju da predstavnici njihovih država misle na njih, te da im damo do znanja da mogu uvijek da računaju na nas i naša konzularna predstavništva.

S obzirom da je Bosna i Hercegovina već na jako dobrom putu po pitanju osnivanja škola na maternjem  Bosanskom jeziku, a kojih već sada širom Njemačke ima veoma mnogo, to isto žele sada da pokrenu i iz GK Crne Gore.

sa-jednim-od-predstavnika-klubova

Sa jednog od sastanaka sa predstavnicima klubova

Naime, prema riječima generalnog konzula Crne Gore iz Frankfurta Branislava Karadžića njihova velika zelja je da startaju sa osnivanjem škole, nastava bi se odvijala na bosansko-srbijansko-crnogorsko-albanskom jeziku.

Malo se čini sve to komplikovano ali bez sumnje da će se to sve uskoro realizirati i da će se snovi mnoge djece koja dolaze iz Crne Gore, kao i njihovih roditelja uskoro i ostvariti“- ispričao nam je generalni konzul BiH iz Frankfurta Dževad Saldić.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.