DIJASPORA

FK ZAVIDOVIĆI 1994 U LUXEMBURGU Pomažemo gdje pomoći možemo

Jedan od najstarijih klubova u dijaspori

Autor:B. ŠIŠIĆ

2.3.2016

Fudbalski klub "Zavidovići 1994" je jedan od najstarijih bh.klubova u Luxemburgu, pa sam tim i u dijaspori. Godine koje su iza njih su godine uspjeha i predanog rada, smjenjivali su se članovi predsjedništva, predsjednici i podpredsjednici, ali svi oni imali su isti cilj, a on je bio kako i na koji način pomoći BiH i njenim najugroženijim građanima. Pomagao je ovaj klub koliko je mogao, a ipak ima jedna stvar koju njeguju od kada klub postoji, a to je malonogometni turnir koji se svake godine održava 1. maja.

- Ove godine također pravimo nas tradicionalni malonogometni turnir, kojeg evo već više od dvadeset godina zaredom pravimo i to je već postalo tradicionalno druženje bh. dijaspore u Luxemburgu. Uvijek ima blizu 30 prijavljenih ekipa, a što opet, samo po sebi znači da ovaj turnir našim ljudima mnogo znači, prije svega zbog druženja, a onda i zbog takmičarskog duha, rekao nam je Musto Šehić dugogodišnji podpredsjednik ovog kluba.

musto-sehic-muhamed-rizvic-i-ibrahim-omerovic

Musto Šehić, Muhamed Rizvić i Ibrahim Omerović

Ibrahim Omerović je trenutni predsjednik kluba "Zavidovici 1994“, a on nas je upoznao o samom radu i aktivnostima kluba.

- Ja sam predsjednik u posljednjih šest godina, a moram da kažem da imam odlične ljude i saradnike i upravu bez koje ja ne bih mogao biti dobar predsjednik. Klub se finansira isključivo od članarine i ona je simbolična od 20 eura. Tu članarinu naplaćujemo samo zbog toga da bi znali tačan broj stalnih članova kluba, a sve nase ostale troškove koje imamo pokrivamo od koncerata i sportskih takmičenja. Ipak, moram da kažem da sav taj novac koji dobijemo devedeset posto ide u humanitarne svrhe, dakle pomažemo gdje pomoći možemo, a tu mislim na ugrožene porodice širom BiH. Kada su bile poplave predstavnici našeg kluba išli su u najugroženija područja i najugroženijim porodicama davali smo novac u ruke, jer nismo htjeli da idemo preko bilo kakvih posrednika. Svi se međusobno u našem klubu jako dobro slažemo, ali i sa ostalim udruženjima iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore…,svi se međusobno poštujemo i cijenimo, u stvari imamo jako dobru i usku saradnju. Ove godine namjeravamo da našim sportskim klubom idemo na Svjetsko prvenstvo dijaspore u nogometu, a koje ce biti u Italiji.

Muhamed Rizvić imam džemata Luxemburg upoznao nas je radom istog i sa tim kakav imaju odnos sa vlastima u Luxemburgu i njegovim građanima.

- Džemat u Luxemburgu osnovan je 2008. godine, imamo vise od 200 redovnih džematlija. Prošle godine riješili smo i naš stambeni prostor, odnosno kupili smo džematske prostorije i u njih smo uselili 1. novembra 2015. godine, tako da sad imamo nove i moderne prostorije. U principu nas džemat i džematlije nema problema sa građanima i vlastima Luxemburga, ali se taj dio svjetske nervoze ipak pomalo osjeti, jer i mi dijelimo sve ono što se dešava sa cijelim svijetom, sva ta dešavanja, sve te probleme, ali u suštini mi smo miroljubiv narod, zahvalan Luxemburgu i vlastima što su nas primili i pružili nam zaista sve. Mi Bosanci i Bošnjaci iz BiH imamo i tu neku privilegiju što nas ne povezuju sa arapskim svijetom, ne povlače tu neku paralelu, jednostavno smatraju nas njihovim. Sa jedne strane je razumljiv taj njihov odnos prema muslimanima, a sa druge strane i mi imamo obavezu da sebe više reklamiramo, na žalost da moramo da dokazujemo da smo normalni ljudi. Moram da kažem da nemamo nekih pritisaka koji bi nas zabrinjavali.

feki-dautbasic-sa-clanovima-kluba

Dautbašić sa članovima kluba

Feki Dautbašić živi već 25 godina u Luxemburgu, a on je jedan od onih za kojeg se vežu mnoga kulturna i sportska dešavanja u Luxemburgu.

- Ja sam se nekako od samog dolaska u Luxemburgu počeo da se angažujem na radu koji je vezan za ta neka spotska i muzička dešavanja. Poznat sam po tome da svakom klubu stojim na raspolaganju, a želja mi je bila da se osnuje i jedan novi klub, a u čemu sam i uspio. Radi se o klubu“ FK Jedinstvo- Kalesija“, a koji također jako dobro radi i ima usku i uspješnu saradnju sa FK Zavidovići 1994, kao i sa KVS Bosna Luxemburg. Veoma je bitno da smo svi mi Bosanci i Hercegovci kao jedno u Luxemburgu, da se međusobno poštujemo, ali isto tako da postujemo članove klubova ostalih naroda i narodnosti koji postoje i djeluju u Luxemburgu te da jedni sa drugima sarađujemo.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.