DIJASPORA

NJEMAČKA: Fond "Gazi Husrevbeg" stipendira učenike i studente iz BiH i Sandžaka

Pomoć mladima

B. ŠIŠIĆ

10.3.2016

Humanitarni fond "Gazi Husrevbeg" osnovan je na inicijativu imama u Njemačkoj, 23. oktobra 2000. godine u gradu Hajlbronu na sastanku šireg savjeta imama IZBNJ (Islamske zajednice Bošnjaka Njemačke). Prošle godine je bilo 15 godina od njegovog osnivanja, rada i postojanja. Cilj ovog fonda je da pomaže stipendiranje učenika i studenata u BiH i Sandžaku, a ove godine ovaj fond nastavlja sa svojim donacijama koje ne bi bile moguće bez pomoći džemata u Njemačkoj, a kojih ima 76. Od tih 76 džemata aktivno u ovom humanitarnom fondu učešće je uzelo 56 džemata koji novčano pomažu pomenuti fond.

Upravo zbog promocije tog fonda i njegove značajnosti za sve one kojima je pomoć potrebna, efendija Omer Sarajlić i predsjednik humanitarnog fonda "Gazi Husrevbeg" zajedno sa njegovim saradnicima gostovao je u Bosanskom kulturnom centru (BKC) Offenbach te tamošnje džematlije jos pobliže upoznao sa radom fonda.

Jedan od onih džemata koji je najviše podržao ovaj fond i dao najviše stipendija u proteklih petnaest godina je džemat Dortmund sa 228,5 stipendija, na drugom mjestu je džemat iz grada Manhajma sa 114,5 stipendija, na trećem je Hamburg sa 92 stipendije, dok je na četvrtom mjestu džemat iz Offenbacha sa 86,5 stipendija, a na petom je BKC Frankfurt sa 80 stipendija.

Osim efendije Omera Sarajlića u Offenbachu su još gostovali Mustafa efendija Klanco prvi muftija u Njemačkoj i imam u džematu Kamp Lintford, koji je bio i moderator večeri, Dženana Bajraktarević profesorica bosanskog jezika u Elci Ibrahim-pašinoj džamiji u Travniku, a kojoj je ovaj fond omogućio da završi fakultet i stipendirao je do kraja studija.

- Ja sam zahvalna dragom Allahu koji mi je omogućio kontakt sa humanitarnim fondom "Gazi Husrevbeg" iz Njemačke, jer zahvaljujući njemu moja nada se nije ugasila da ću fakultet privesti kraju - rekla je između ostalog Dženana u svom obraćanju džematlijama u Ofenbahu.

Gost je bio i magistar Nusret efendija Abdibegović, direktor Uprave za  vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH, predstavnik mešihata IZBNJ efendija Spahić, generalni konzul BiH u Frankfurtu Dževad Šaldić, a domaćin večeri bio je imam džemata u BKC Offenbach Adem efendija Hasanović.

Omer efendija Sarajlić je između ostalog rekao da je u proteklih 15 godina ovaj fond zaprimio 4568 molbi za stipendiranje.

- Polazeći od 76 džemata u Njemačkoj, potrebno je deset članova po džematu, a koji bi plaćali 5 eura mjesečno, tako da bi mjesečni prihod iznosio 3.800 eura. Godišnji prihod bio bi 45.600 eura, a što bi dovoljno bilo za 91,2 stipendije. Dakle sve to sa samo 5 eura mjesečno, a pomogli bi najugroženijim studentima i učenicima da dođu do svog cilja, da se i njihova nada ne ugasi, da imaju vjeru u budućnost - upoznao je između ostalog prisutne efendija Sarajlić.

Prema riječima Omera Sarajlića u proteklih 15 godina osigurali su 1.930 stipendija po 500 eura, a što ukupno iznosi 965.000 eura, tako da će ove godine dostići cifru od million eura.

- Sretna je zemlja koja ima ovakvu bošnjačku dijasporu, koja je spremna da pomogne, a pomaže od srca i sa halalom - rekao je između ostalog magistar Nusret efendija Abdibegović.

 Generalni konzul Dževad Šaldić imao je također samo riječi hvale za ovaj fond, a i sam je rekao da pomaže dvije porodice u BiH. Isti slučaj je i sa biznismenom Fadilom Junuzovićem, a iz grada Dramstadta i tamošnjeg džemata predstavnici su bili i na ovaj skup došli Rifet i Armin Mesinović.

Pojedincima su dodjeljena priznanja i zahvalnice za aktivno učešće u radu i pomaganju fonda, a nakon toga organizirana je zajednička večera, a koju su pripremile vrijedne džematlijke BKC Offenbach.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.