DIJASPORA

U Reutlingenu obilježen Dan nezavisnosti BiH

Odličan program koji je oduševio sve prisutne

S. Bo.

14.3.2016

 

Djevojčice i dječaci polaznici dopunske škole BiH u Reutlingenu sa svojom nastavnicom Erminom Dedić izveli odličan program koji je oduševio sve prisutne. U subotu, 12. marta 2016. godine, u Reutlingenu (Eningen) je održana  manifestacija kojom su građani BiH u ovom gradu i okolini obilježili Dan nezavisnosti domovine.

U glavnim ulogama bili su polaznici dopunske škole Bosne i Hercegovine iz Reutlingena koji su izveli odličan program.

Manifestacija je počela intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, a onda su na scenu stupili oni najmlađi, djevojčice i dječaci iz bosanske dopunske škole. Za recital posvećen 1. martu – Danu nezavisnosti Bosne i Hercegovine nagrađeni su aplauzom svih prisutnih. Baš kao i za izvedvu pozorišnog komada „Bosnitis“ koji je oduševio sve prisutne.

Stekao se dojam da je bosnitis (sjeta za domovinom) zavladao svim prisutnim.

O značaju obilježavanja važnih datuma u historiji Bosne i Hercegovine, ali i o potrebi njegovanja veza sa domovinom građana BiH u dijaspori, čuvanju svog jezika, kulture, vjere i običaja na manifestaciji u Reutlingenu govorili su konzul BiH u Štutgartu Dag Đumrukčić, predsjednik Saveza dopunskih škola BiH Haris Halilović i Edin ef. Pašalić imam bošnjačkog džemata u Reutlingenu.

Nakon programa učenika i pozdravnih govora gostiju prisutni su uživali u sevdalinkama i drugim bosanskim pjesmama u izvedbama Nermina Tahića i Elmedina Dedića - i obilju specijaliteta bosanske kuhinje koje su za ovu priliku pripremile vrijedne Bosanke i Hercegovke koje žive u ovom njemačkom gradu.

Odjeljenje dopunske škole BiH u Reutlingenu je jedno od najaktivnijih u SR Njemačkoj, a najveće zasluge za to pripadaju agilnoj nastavnici Ermini Dedić, koordinatorici Edini Zečevič i svima onima koji ga podržavaju.

                                                         
                                                                                 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.