DIJASPORA

Knjiga "Kamenim tragovima" Slađane Paškalj interesantna i Bosancima i Nijemcima

Promocija u Frankfurtu

Bato ŠIŠIĆ

15.3.2016

U njemačkom Frankfurtu organizirana je promocija knjige "Kamenim tragovima" zeničanke Slađane Paškalj. Naime, Slađana je prije par godina dobila kao rođendanski poklon knjigu jednog austrougarskog vojnika koji je prije više od 100 godina boravivši u BiH njegovim fotoaparatom obišao gradove BiH i fotografisao njemu interesantna mjesta. Upravo zahvaljujući tom poklonu Slađana je odlučila da ista ta mjesta posjeti te nakon što godinama pokuša da napravi iste fotografije koje bi posvjedočile o promjeni ili o opstanku istih samo iz njene perspektive i nakon 100 godina.

Promocija knjige bila je u protorija Senkebreg muzeja u Frankfurtu, a u organizaciji Kulturfokusa. Promociju je otvorio generalni konzul BiH u Frankfurtu Dževad Šaldić, a dok je on na bosanskom jeziku mnogobrojne pojsetioce informirao i knjizi Slađane Paškalj, na njemački jezik je sve to prevodila Olivera Sabo član Kulturfokusa. Ta dvojezična komunikacija sa publikom bila je potrebna jer je promociji prisustvovao i veliki broj Nijemaca, a koji su pokazali veliki interes za ovu neobičnu knjigu koja je također izašla u dvojezičnom štampanom formatu.

Autorica knjige još jednom je objasnila kako je knjiga nastala, koliko je bilo potrebno vremenski da obiđe sva ta mjesta, te o samoj pripremi i štampanju knjige.

- Cijeli svoj godišnji odmor potrošila sam obilazeći sva ta mjesta, ali na kraju se sve to i isplatilo, kasnije su nastali mali problemi oko same pripreme za štampanje, ali i oko finansiranje štampanja. Ipak svi ti problemi su sada iza mene i ljudi koji su radili sa mnom na ovoj knjizi, tako da se radujem ovoj večeri i narednim večerima i promocijama koje su ispred nas. Nakon Frankfurta slijede Beč, Sarajevo i još neka druga mjesta i države - rekla je Paškalj.

Promociji je prisutvovao i konzul BiH u Frankfurtu Dragan Bagarić sa suprugom.

Nakon promocije uslijedilo je druženje sa autoricom knjige uz pravu bosanksu kahvu sa rahat lokumom, a koju su dijelili Zoran Paškalj i Begzada Alihodžić koji su bili obučeni u narodnu nošnju.

Pojedine dijelove iz knjige dvojezicno su citali Edina Čović i Ranko Ćetković koji su također članovi Kulturfokusa i koji su dio tima nastanka knjige Slađane Paškalj, a pored njih tu su još bili i svoj udio dali Emir Vučic, Radenko Kosić, kao i DJ Semjuel.

Sve u svemu bio je ovo u Frankfurtu jedan lijep kulturoloski događaj koji je na jednom mjestu uspio okupiti ljude koji cijene lijepu pisanu riječ i koji vole umjetničku fotografiju.

Na kraju se uz fantastičnu atmosferu te uz harmoniku zaigralo i kolo, a u kojem se našlo i dosta Nijemaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.