DIJASPORA

PROJEKAT U BELGIJI I HOLANDIJI: "SREBRENICA, zaboravljena u tišini"

Veliki odjek

M. MALEŠAK

15.3.2016

Prije nekoliko sedmica smo pisali o najavi projekta "SREBRENICA, zaboravljena u tišini".

Protekli vikend ovaj projekat je efektivno i realizovan u  belgijskom gradu Gent. U organizaciji Bosanskoherčegovackog udruženja Bosna vzw Gent i u saradnji sa mladim novinarom Kasper Goethals i fotografom Johannes De Bruycker, ova četverodnevna manifestacija je poprimila veliki odjek ne samo u Gentu, nego i ostalim gradovima Belgije i Holandije.

Prikazivanje filma, “Ničija zemlja”, debata na temu “Srebrenica, zaboravljena u tišini”, kao i izložba na istu temu su privukli pažnju vise od 1000 posjetilaca, što je prema riječima vlasnika lokacije Zebratsraat, ogroman uspjeh.

sa-izlozbe

Više od 100 posjetilaca na izložbi

Cilj projekta je bio da se Srebrenica neće i ne smije zaboraviti. Željeli smo da se o Srebrenici govori u drugačijem kontektstu nego što je to do sada bio slučaj. Nismo imali namjeru donositi sud o genocidu, ta presuda je davno donesena. Naravno da je bilo govora i o ovim historijskim činjenicama, pogotovo za vrijeme debate, ali pitali smo se šta se danas dešava u Srebrenici, 20 godina poslije genocida, šta je sa ovim gradom Srebrenim, da li je moguć suživot, koliko se o Srebrenici zna na zapadu i slično. Što nas je prije svega oduševilo je posjeta velikog broja studenata, koji su kako sami kažu, negdje kao kroz maglu čuli o ratu u BiH, o genocidu u Srebrenici i ostalim događajima devedesetih. U školama se jako malo govori na ovu temu, iako mladi smatraju da su ratovi na prostoru zemalja bivše Jugoslavije dio i njihove evropske historije. Mi se nadamo da smo im kroz ovaj projekat o Srebrenici, bar malo uspjeli približiti našu bosanskoherčegovacku stvarnost, kazala nam je u razgovoru Salkić Sanela, ispred organizatora Bosna vzw Gent.

sa-izlozbe

Održana i debata

Izložba "SREBRENICA, zaboravljena u tišini" je djelo mladog fotografa Johannes De Bruycker, koji je prošle godine u maju posjetio Srebrenicu. On je izložio ukupno šesnaest slika.
Svaka slika je propraćena tekstovima novinara Kasper Goethals. Između ostalog prikazane su slike i priče iz izbjeglićkog centra u Jezevcu, o fudbalskom timu Gruber, o porodici Mustafić iz Srebrenice koja je trenutno nastanjena u Gentu, priča o memorijalnom centru Potočari, učešću holandskog bataljona 1995 godine, kao  i mnoge druge priče.

sa-izlozbe2

Sav prihod ide u udruženje "Snaga žene" u Tuzli

Sve slike i priče su sažete u jedno lijepo izdanje, koje je moguće kupiti preko organizatora. Sav prihod od prodaje materijala ide u svrhe udruženja “Snaga žene” u Tuzli.

Četvrtog marta je održana debata. Učešće u debati su uzeli renomirani eksperti kao što su Frank Westerman i Dion van den Berg, Kenan i Mirza Mustafić, te Nevena Medić, student iz Srebrenice.

Više informacija o ovom projektu možete dobiti preko sanelarume@msn.com.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.